Banjir Terengganu semakin buruk, enam daerah sudah dinaiki air

Banjir Terengganu semakin buruk, enam daerah sudah dinaiki air

SITUASI banjir di Terengganu dilapor semakin buruk apabila enam daerah sudah mula dinaiki air, setakat ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bencana Terengganu, Hanafiah Mat berkata, penduduk di kawasan berisiko dan terjejas banjir diminta supaya tidak panik dan sentiasa peka dengan amaran serta arahan pihak berkuasa.

Beliau juga menasihati penduduk supaya akur sekiranya diminta pihak berkuasa untuk berpindah demi keselamatan semua.

“Banjir gelombang kedua ini seperti dijangka lebih buruk berbanding gelombang pertama awal bulan ini. Dalam tempoh 12 jam hanya dua daerah iaitu Marang dan Kuala Nerus yang belum dinaiki air.

“Orang ramai perlu lebih berwaspada kerana situasi ini dijangka berterusan hingga 22 Dis susulan ramalan taburan hujan lebat ekstrem yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia,” katanya.

Hanafiah berkata, setakat ini semua urusan pemindahan mangsa ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di enam daerah berjalan lancar.

Katanya, beliau amat berpuas hati dengan komitmen serta kerjasama yang diberikan oleh agensi penyelamat termasuk Angkatan Pertahanan Awam (APM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).

Setakat ini jelasnya, semua keperluan termasuk makanan, khemah dan keperluan asas di PPS mencukupi kerana persiapan awal sudah dilakukan sebelum musim Monsun Timur Laut (MTL)

“Semua pihak menjalankan tugas dengan cekap, tiada rungutan kami terima daripada mangsa dari segi pemindahan, agihan makanan dan barangan keperluan,” katanya. – Malaysiapost

Komen