Budak hanya berlampin pakai buang ditemui di kaki Gunung Jerai

Budak hanya berlampin pakai buang ditemui di kaki Gunung Jerai

KANAK-kanak perempuan berusia sekitar tiga tahun yang ditemui anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di tempat letak kereta kaki Gunung Jerai, semalam, dipercayai keluar dari rumah pengasuh tanpa disedari.

Penolong Pegawai Rela Daerah Yan, Penguasa Rela Hamzah Zulkeffli berkata, ketika itu empat anggota sedang membuat rondaan di Gunung Jerai sebelum terlihat kanak-kanak itu berkeliaran seorang diri di kawasan tersebut.

Menurutnya, atas rasa keprihatinan, anggota bertugas mendekati kanak-kanak tersebut yang ditemui dengan hanya memakai lampin pakai buang di kawasan tempat letak kereta kaki Gunung Jerai.

“Seramai empat anggota diketuai Mohd Zaudi Mohd Hashim ketika itu sedang melakukan rondaan Ops Monsun Timur Laut dan mereka membuat tinjauan di sekitar kawasan peranginan Gunung Jerai yang merupakan kawasan risiko bencana.

“Apabila sampai di kaki Gunung Jerai ternampak seorang kanak-kanak perempuan tidak berpakaian dan hanya memakai selipar serta lampin pakai buang.

“Setelah pemeriksaan mendapati tiada waris di lokasi berkenaan, anggota membuat keputusan menghantar kanak-kanak tersebut ke Balai Polis Guar Chempedak untuk tindakan lanjut.

“Bagaimanapun, kes dilaporkan selesai di mana hasil semakan terkini mendapati kanak-kanak perempuan itu telahpun diserahkan kepada waris yang menyedari kehilangannya,” katanya memetik Sinar Harian.

Mohd Zaudi berkata, difahamkan, kanak-kanak itu dipercayai keluar rumah tanpa disedari penjaganya dengan berjalan kaki sehingga ke kaki Gunung Jerai yang jaraknya sekitar kira-kira 200 meter.

“Kita juga menasihati ibu bapa atau penjaga agar lebih berwaspada bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku,” katanya. – Malaysiapost

Komen