Mindef batal lima projek perolehan

Mindef batal lima projek perolehan

SEBANYAK lima projek perolehan yang melibatkan bekalan dan perkhidmatan serta projek infrastruktur telah dibatalkan Kementerian Pertahanan (Mindef) sejak Januari tahun ini.

Menurut kenyataan hari ini, Mindef berkata pihaknya melaksanakan tender secara terbuka bermula Januari tahun ini selaras dasar pentabiran dibawa Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Bermula tahun 2023, lima perolehan yang melibatkan bekalan dan perkhidmatan serta projek infrastruktur telah dibatalkan dan akan dilaksanakan secara tender terbuka.

“Ini selaras dasar kerajaan pada masa ini yang mengutamakan ketelusan dan nilai untuk wang,” kata kenyataan itu, hari ini.

Mindef turut memaklumkan, pihaknya telah melaksanakan perolehan aset secara tender terbuka seperti mana keperluan bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan (Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia dan Tentera Udara Diraja Malaysia).

“Kementerian Pertahanan mengambil perhatian serius akan kenyataan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, YAB mengenai ketirisan perbelanjaan yang disampaikan pada Majlis Dialog Belanjawan Kerajaan 2023 di Putrajaya, Selasa lepas.

“Justeru, sebarang ketirisan dan salah laku sepanjang proses tersebut adalah sesuatu yang tidak akan sesekali dikompromi dengan mana-mana pihak yang melakukan tindakan salah laku demi kepentingan peribadi.

“Kementerian ini juga tidak akan teragak-agak untuk melaporkan sebarang ketirisan dan ketidaktelusan terhadap proses perolehan tersebut kepada pihak berkuasa untuk tindakan selanjutnya,” katanya. – Malaysiapost

Komen