Budak ditemukan dalam kontena dihantar pulang ke Bangladesh esok

Budak ditemukan dalam kontena dihantar pulang ke Bangladesh esok

POLIS mengesahkan penemuan kanak-kanak lelaki warga asing di dalam kontena di kawasan Pelabuhan Barat seperti yang tular di media sosial, sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan Asisten Komisioner Cha Hoong Fong, berkata pihaknya menerima satu aduan daripada seorang lelaki tempatan berusia 43 tahun berhubung perkara itu jam 1.53 tengah hari, Rabu lalu.

Beliau berkata, pengadu yang bekerja sebagai operasi perkapalan itu memaklumkan penemuan kanak-kanak berkenaan ketika menguruskan kapal masuk di Dermaga Pelabuhan Barat serta pemeriksaan sebuah kontena kosong.

“Menurut pengadu, kira-kira 9 malam pada Selasa lalu, dia mendapati seorang kanak-kanak lelaki warga asing berada dalam keadaan lemah dan tidak bermaya di dalam kontena berkenaan.

“Semakan ke atas mangsa mendapati tiada sebarang identiti pengenalan diri. Laporan polis dibuat untuk siasatan lanjut,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Hoong Fong berkata, siasatan lanjut dijalankan oleh Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan mendapati sebuah kapal MV Integra bertolak dari Chittagong, Bangladesh, pada 12 Januari lalu.

“Kapal terbabit yang membawa kontena-kontena mengandungi muatan barangan am itu tiba di Pelabuhan Barat, pada 17 Januari.

“Mangsa dipercayai masuk secara haram ke dalam kontena ketika kapal berlabuh di Chittangong, Bangladesh.

“Mangsa yang menerima rawatan di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang disahkan dalam keadaan stabil,” katanya.

Beliau berkata, berdasarkan keterangan mangsa, semasa bermain bersama kawan di Chittagong, Bangladesh, dia masuk ke dalam kontena dan terkunci sehingga dijumpai oleh pengadu di Pelabuhan Barat.

“Siasatan mendapati, tiada sebarang unsur jenayah dalam kejadian ini,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud memaklumkan bahawa kanak-kanak itu akan dihantar pulang ke negara asalnya.

Beliau memaklumkan kanak-kanak itu akan dibawa semula ke Chittagong oleh kapal sama, esok. – Malaysiapost

Komen