Harap Malaysia Madani bukan slogan kosong – Bersih

Harap Malaysia Madani bukan slogan kosong – Bersih

GABUNGAN Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) berharap Malaysia Madani yang dilaungkan Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak hanya sekadar slogan kosong seperti slogan kerajaan-kerajaan terdahulu.

Jawantankuasa Pemandu Bersih dalam satu kenyataan, berharap Malaysia Madani yang diumumkan itu dapat membina semula negara.

“Kami amat berbesar hati dengan visi Perdana Menteri, yang diumumkan minggu lalu, untuk membina semula negara: Malaysia Madani, dengan enam nilai: kemampanan, kemakmuran, inovasi, rasa hormat, kepercayaan dan belas kasihan.

“Walau bagaimanapun, ramai rakyat Malaysia bimbang bahawa Malaysia Madani hanya akan menjadi satu lagi slogan kosong seperti visi dan slogan bekas Perdana Menteri, daripada “Bersih, Cekap, Amanah”, “Wawasan 2020”, “Islam Hadhari”, “1Malaysia”, “Malaysia Baru” , “Malaysia Prihatin” dan “Keluarga Malaysia”,” katanya dalam satu kenyataan.

Jawatankuasa Pemandu Bersih mempersoalkan bagaimana Malaysia Madani boleh mencegah parti dari membeli undi atas nama kebajikan kerana Akta Kesalahan Pilihan Raya tidak pernah dikuatkuasakan secara konsisten.

“Pengundi daripada menganggap wakil rakyat sebagai mesin ATM dalam bentuk manusia kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk memberi kesan kepada perubahan di Parlimen/Perundangan Negeri.

“Parti daripada menukar gabungan dan menjatuhkan kerajaan atas jawatan menteri atau syarikat berkaitan kerajaan (GLC),” katanya.

Menurutnya, adakah Malaysia Madani mampu menyeka Jabatan Peguam Negara daripada menggugurkan pertuduhan ke atas ahli politik dan pengawai negeri yang korup.

“Ahli Parlimen pembangkang daripada memainkan sentimen etno-agama kerana mereka tidak diberi insentif dan disokong untuk membangunkan kepakaran dasar?

“Kerajaan negeri pembangkang dinafikan akses sama rata kepada dana persekutuan. Ahli parlimen Persekutuan dan negeri pembangkang dinafikan akses sama rata kepada dana pembangunan kawasan,” katanya.

Selian itu, dapatkah ia mengubah perniagaan daripada pengawalan parti politik yang bergantung kepada pembiayaan swasta untuk beroperasi kerana tidak disokong oleh subsidi awam.

Menurutnya, pengundi berasa letih dengan pilihan raya kerana mereka tidak tahu secara lebih awal tarikh pilihan raya tetapi mereka perlu pulang ke rumah untuk mengundi.

“Bersih sama sekali tidak pesimis dengan Malaysia Madani. Kami melihat potensi penuhnya untuk mengubah Malaysia jika dua syarat dipenuhi: pertama, “hormat” dan “kepercayaan” antara parti politik mesti diwujudkan.

“Kedua, “inovasi” mengatasi rintangan perniagaan seperti biasa dalam pembaharuan institusi,” katanya.

Menurutnya, Bersih juga menanti-nantikan Perdana Menteri untuk memulakan perbualan nasional merentas parti, merentas sektor, merentas negeri dengan agenda konkrit untuk mengoperasikan cita-cita Malaysia Madani beliau dalam budaya politik dan reformasi institusi.

“Bersih sentiasa bersedia untuk membantu Perdana Menteri dan pemimpin lain – dalam Parlimen dan Kabinet – dalam inisiatif sedemikian.

“Bersih mendoakan Malaysia dengan lonjakan arnab dalam kestabilan dan akauntabiliti politik sebenar, yang dengannya Malaysia boleh membina keyakinan perniagaan dan mengejar pemulihan pasca Covid untuk mencapai tiga nilai lain di Malaysia Madani: “kemampanan”, “kemakmuran” dan “belas kasihan”,” katanya. – Malaysiapost

Komen