Umno perlu diselamatkan, tidak boleh ada ‘gunting dalam lipatan’ – Zahid

Umno perlu diselamatkan, tidak boleh ada ‘gunting dalam lipatan’ – Zahid

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahidi Hamidi menjelaskan tindakan dilakukannya dalam kepemimpinan Umno bersifat ‘kejernihan politik’ bagi menyelamatkan parti itu daripada pihak yang menjadi gunting dalam lipatan atau duri dalam daging.

Beliau berkata, pihaknya boleh meraikan pendapat namun tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang menyentuh soal integriti parti.

Ahmad Zahid yang tidak merujuk kepada mana-mana pihak, berkata sebarang keputusan yang dibuat dalam memimpin Umno bukanlah kerana beliau membenci individu tertentu namun ia atas dasar menyelamatkan parti.

“Serangan bukan hanya datang dari luar, kita kenal musuh di luar dan juga musuh di dalam… baling batu sembunyi tangan itu sangat banyak tapi saya harus bersangka baik… sebagai seseorang diberikan amanah memimpin parti, adakah saya mahu membiarkan keadaan itu berlaku?

“Parti perlu diselamatkan, parti tidak boleh ada gunting dalam lipatan atau duri dalam daging… bagaimana jika sampah masuk ke mata? Kita buka matapun sakit, tutup matapun sakit, kita harus buang sampah itu untuk jaga mata supaya penglihatan kita jelas.

“Itu dipanggil ‘political clarity’, ia harus dilakukan… namun saya tidak menuduh atau memaksudkan sesiapa, saya meraikan perbezaan pendapat, silakan bercakap tetapi apabila integriti parti disentuh saya tidak boleh berkompromi,” katanya dalam sebuah program bual bicara, hari ini.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri kini berdepan pelbagai kritikan susulan tindakan pembersihan Umno di bawah kepemimpinan beliau yang menyaksikan pemecatan bekas Ketua Pemuda Umno, Khairy Jalamuddin dan bekas Pengerusi Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar.

Keputusan dibuat hasil mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO Jumaat lalu itu juga turut memutuskan beberapa pemimpin lain antaranya Ahli Parlimen Sembrong, yang juga bekas Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan bekas Ketua Penerangan, Shahril Sufian Hamdan digantung keahlian selama enam tahun.

Pada masa sama, beliau yang merupakan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, sebagai seorang pemimpin beliau tidak boleh mengambil pendekatan syok sendiri dengan menganggap semua pihak akan menyokongnya.

“Kalau khuatir dilanda ombak jangan buat rumah di tepi pantai… tiang serinya harus kukuh biarlah tsunami mendatang… kita sebagai pemimpin harus terima berapa ramai sokong kita, begitu jugalah jumlah orang yang tidak suka kita.

“Jangan jadi pemimpin syok sendiri, kata semua orang sokong kita… kritikan dari luar dan dalam pasti terima dan ditangani secara sebaik mungkin,” katanya.

Selain itu, Ahmad Zahid berkata, beliau percaya usaha meremajakan parti tidak mensyaratkan ia perlu datang daripada pemimpin muda sahaja namun yang penting adalah pendekatan dan idea pelaksanaan program mengikut kesesuaian cita rasa, melangkaui soal usia.

Mengulas berkenaan kestabilan Kerajaan Perpaduan, beliau berkata, adalah penting untuk pimpinan mempunyai pelan ‘tebatan banjir politik’ jika wujudnya keadaan buruk, hasil cubaan mengganggu gugat pentadbiran.

“Kalau orang cuba rosakkan harus ada ‘firewall’ (tembok) kalau orang punya pelan politik yang bertentangan, kita ada ‘political flood mitigation’… mereka berusaha tetapi Allah yang menentukan kita berada dalam kerajaan ini jadi yang penting mesti ada kebersamaan,” katanya. – Malaysiapost

Komen