‘This Is Pahang-Unlimited’ kekal untuk tarik pelancong

‘This Is Pahang-Unlimited’ kekal untuk tarik pelancong

TEMA ‘This is Pahang’ dan ‘This is Pahang-Unlimited’ yang diperkenalkan kerajaan negeri pada 2021 dan tahun lalu bagi menarik pelancong akan dikekalkan.

Exco Perpaduan, Pelancongan dan Kebudayaan Pahang, Leong Yu Man, berkata pengekalan tema itu adalah bertepatan dengan hasrat kerajaan negeri untuk merekodkan kira-kira 13 juta pelancong berkunjung ke Pahang tahun ini.

“Tidak ada perubahan (tema) dan kita teruskan semua perancangan sebelum ini bagi membantu pemain industri pelancongan di Pahang.

“Selain itu, ia juga dapat memastikan kesinambungan kempen dan promosi dijalankan sejak dua tahun lalu untuk memastikan industri pelancongan yang terjejas teruk akibat COVID-19 segera pulih,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas majlis ramah mesra bersama penggiat industri pelancongan negeri Pahang di Kuantan, hari ini

Turut hadir Pengurus Besar Tourism Malaysia Pahang, Kamaruddin Ibrahim.

Pelancaran tema ‘This is Pahang’ dilakukan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail pada Mac 2021.

Pemilihan tema itu dibuat untuk membantu sektor pelancongan domestik selain memperkenalkan produk pelancongan baharu di Pahang.

Tema ‘This is Pahang-Unlimited’ pula dilancarkan Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah pada Januari tahun lalu.

Yu Man berkata, penggunaan tema itu juga membantu melonjakkan jumlah kemasukan pelancong ke Pahang.

Seramai dua juta pelancong direkodkan mengunjungi Pahang pada 2021 dan jumlah itu meningkat kepada 10.18 juta pada tahun lalu.

“Jadi, kita kekalkan tema itu di samping merancakkan lagi promosi bagi menarik lebih ramai pelancong domestik atau luar negara untuk menjadikan Pahang sebagai destinasi pilihan utama mereka,” katanya.

Sementara itu, Yu Man turut memaklumkan kerajaan negeri bersetuju untuk mengiklankan produk pelancongan dimiliki Pahang dalam majalah ‘Going Places’ Malaysia Airlines bermula April ini.

“Kita akan iklankan lokasi menarik di Pahang, produk pelancongan terbaru dan banyak lagi dalam majalah itu.

“Semua sekali tujuh penerbitan majalah (Going Places) akan memaparkan maklumat berkaitan negeri Pahang,” katanya. – Malaysiapost

Komen