4 lelaki ditahan miliki senapang, pistol buatan sendiri

4 lelaki ditahan miliki senapang, pistol buatan sendiri

PADAH memiliki senapang angin dan pistol buatan sendiri, empat lelaki ditahan di dalam tiga serbuan berasingan di Dungun, Terengganu, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Dungun Superintendan Baharudin Abdullah berkata, empat suspek berusia antara 29 hingga hingga 48 tahun itu ditahan hasil serbuan sepasukan anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu.

Menurutnya, dalam serbuan pertama di ladang sawit di Felda Kerteh 2, dua lelaki berusia 29 dan 37 tahun ditahan, jam 4.30 pagi.

“Hasil tangkapan itu, polis merampas senapang dan pistol buatan sendiri termasuk 28 bola besi.

“Semakan mendapati kedua-dua suspek mempunyai rekod jenayah lampau berhubung kes jenayah dan dadah,” katanya.

Baharudin berkata, dalam serbuan kedua, polis menyerbu sebuah rumah di Kampung Durian Mentangau dan menahan seorang lelaki berusia 48 tahun, jam 7.15 pagi.

“Hasil serbuan itu, polis merampas senapang dan beberapa bola besi dan suspek itu turut mempunyai rekod jenayah lampau berhubung kesalahan dadah dan jenayah.

“Sementara dalam serbuan ketiga, polis menyerbu sebuah rumah di Felda Kerteh 2, dan menahan lelaki berusia 40 tahun serta merampas senapang, jam 8.30 pagi. Bagaimanapun suspek tidak mempunyai rekod jenayah lampau.

“Kesemua suspek yang ditahan itu direman selama empat hari untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 8 Akta Senjata 1960,” katanya.

Katanya, hasil ujian air kencing ke atas kesemua suspek, tiga daripada mereka didapati positif dadah.

“Kesemua suspek mengaku belajar membuat senjata itu melalui internet dan mendakwa senjata itu digunakan untuk memburu binatang liar di kebun,” katanya. – Malaysiapost

Komen