PN bersolidariti bersama Turkiye dan Syria

PN bersolidariti bersama Turkiye dan Syria

PERIKATAN Nasional (PN) mendoakan keselamatan dan kejayaan pasukan penyelamat yang ketika ini sedang membantu mangsa-mangsa gempa bumi di Turkiye dan Syria yang setakat ini dilaporkan telah meragut hampir 7,000 nyawa.

Ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Ahli Parlimen PN, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, pasukan itu termasuk Pasukan Mencari Dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), yang kini berada di barisan hadapan dalam operasi mencari dan menyelamat.

“Sebagai solidariti, kami akan menggalakkan rakyat Malaysia menderma kepada mangsa melalui agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berwibawa.

“Fikiran dan doa kami bersama anda semua. Kami berdiri bersama anda dan akan melakukan segala yang kami mampu untuk membantu pemulihan anda,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, PN juga berasa lega apabila mengetahui bahawa rakyat Malaysia yang terjejas oleh kejadian itu berada dalam keadaan selamat.

“Anda dinasihatkan untuk bertenang dan berhubung dengan Wisma Putra melalui Kedutaan dan Konsulat Jeneral Malaysia sekiranya perlu.

“Dalam masa yang sukar dan sukar ini, yakinlah bahawa usaha sedang dibuat untuk memastikan keselamatan anda dan memberikan sokongan dalam apa jua cara yang mungkin,” katanya. – Malaysiapost

Komen