Polis semak cukai jalan, lesen digital guna sistem MCOPS

Polis semak cukai jalan, lesen digital guna sistem MCOPS

PENGUATKUASAAN bagi menyemak Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LLM) digital dilaksanakan menggunakan peranti khas sistem pembayaran kompaun dalam talian (MCOPS).

Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT), memaklumkan individu kenderaan persendirian hanya perlu menunjukkan lesen kenderaan motor atau lesen memandu melalui aplikasi tanpa menunjukkan dokumen fizikal.

“JSPT melalui peralatan MCOPS boleh melakukan semakan integrasi dengan sistem mySikap JPJ atau paparan kod QR semakan nombor kenderaan dan nombor pengenalan.

“Orang ramai boleh memuat turun aplikasi MyJPJ melalui App Store, Play Store, Huawei App Gallery dan portal JPJ,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurut kenyataan itu, inisiatif yang telah diperkenalkan oleh pihak Kementerian Pengangkutan dan JPJ itu disambut baik pihaknya.

“Kaedah pendigitalan ini sekali gus dapat meringankan kesulitan orang ramai semasa berurusan di kaunter,” katanya.

Semalam, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook mengumumkan LKM dan LMM persendirian milik warganegara kini boleh menggunakan mod paparan digital yang boleh didapati melalui Portal Awam JPJ atau aplikasi MyJPJ.

Menerusi inisiatif itu, Seksyen 20 Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) yang mewajibkan LKM dilekatkan dan dipamerkan pada kenderaan tidak lagi akan dikuatkuasakan.

Dalam masa sama, beliau menggalakkan rakyat untuk mendaftar akaun JPJ di https://public.jpj.gov.my/ atau aplikasi telefon MyJPJ untuk mengakses lesen kenderaan digital dan lesen memandu mereka. – Malaysiapost

Komen