Lelaki warga Malaysia parah ditembak di Betong

Lelaki warga Malaysia parah ditembak di Betong

SEORANG rakyat Malaysia parah ditembak dalam kejadian di hadapan sebuah kedai serbaneka di Bandar Betong, Wilayah Yala, Selatan Thailand, Sabtu lalu.

Ketua Polis Daerah Pengkalan Hulu, Deputi Superintenden Zulkepli Ibrahim berkata, lelaki berusia 55 tahun dari Kampung Padang Tamat, Pengkalan Hulu itu dipercayai ditembak suspek tidak dikenali.

Katanya, akibat tembakan itu, mangsa mengalami kecederaan di bahagian perut dan paha.

“Kejadian sekitar jam 9 malam waktu Thailand itu berlaku ketika mangsa yang sedang menunggang motosikal ditembak sebanyak tiga kali di hadapan sebuah kedai serbaneka.

“Mangsa yang cedera parah dibawa ke Hospital Betong bagi mendapatkan rawatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, suspek dipercayai warga Thailand itu berjaya melarikan diri dan setakat ini, penyerang terbabit masih belum ditangkap.

Katanya, siasatan dijalankan pihak polis Thailand bagi mengesan suspek tersebut dan motif serangan itu dilakukan sama ada berpunca daripada hal peribadi atau perniagaan.

“Mangsa yang berasal dari Pengkalan Hulu itu dikatakan telah lama keluar masuk ke Daerah Betong kerana dipercayai mempunyai isteri warga Thailand.

“Mangsa yang pernah menjalankan perniagaan pusat hiburan di Bandar Betong juga mempunyai rekod lampau berkaitan kes jenayah dadah di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, siasatan kes berkenaan dijalankan sepenuhnya oleh polis Thailand.

“Bagaimanapun, kita akan membantu pihak berkuasa Thailand dari sudut siasatan kes tersebut,” katanya. – Malaysiapost

Komen