Projek RTS penting untuk Johor dan Singapura – Onn Hafiz

Projek RTS penting untuk Johor dan Singapura – Onn Hafiz

KERAJAAN Johor dan Singapura bersetuju projek Sistem Transit Rapid (RTS) Johor Bahru – Singapura adalah keutamaan bagi kedua-dua pihak.

Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi, berkata ia penting dalam usaha meningkatkan kesalinghubungan, yang bukan sahaja penting untuk logistik perniagaan, tetapi juga hubungan sesama rakyat.

Beliau berkata, perkara itu dikongsikan dalam pertemuannya bersama Menteri Pengangkutan Singapura, S Iswaran yang juga Menteri Bertanggungjawab bagi Perhubungan Perdagangan Singapura.

“Saya menyambut baik cadangan Iswaran agar dalam kita memantau secara dekat perkembangan projek infrastruktur tersebut, kita juga perlu menetapkan sasaran jangka masa pendek dan sederhana.

“Ini supaya kemajuan projek kekal dalam landasan yang ditetapkan,” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

Beliau turut mengulangi komitmen disampaikan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini tentang penambahan laluan motosikal untuk Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar (BSI).

“Umum mengetahui tambak Johor-Singapura sebagai antara laluan darat tersibuk di dunia, dengan lebih 300,000 rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura, berulang-alik setiap hari dari Johor Bahru.

“Saya juga berkongsi keterbukaan Perdana Menteri untuk melihat kepada cadangan melebarkan laluan Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) ke Johor.

“Sudah semestinya hasrat ini, jika direalisasikan, dapat memberi manfaat kepada komuniti perniagaan di Singapura yang ingin melabur di Malaysia,” katanya.

Onn Hafiz berkata, tidak ketinggalan cadangan perkhidmatan feri baharu dari Puteri Harbour ke Tuas, yang bertujuan sebagai antara solusi dalam mengurangkan kesesakan laluan di Laluan Kedua (LINK 2) Malaysia–Singapura.

“Saya sekali lagi menzahirkan tekad Kerajaan Negeri Johor dalam segala usahasama antara Johor-Singapura pada masa akan datang. Keakraban ini begitu signifikan untuk kedua belah pihak,” katanya. – Malaysiapost

Komen