JPJ tambah baik ciri keselamatan aplikasi MyJPJ, portal awam JPJ

JPJ tambah baik ciri keselamatan aplikasi MyJPJ, portal awam JPJ

JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) menambah baik ciri keselamatan dan mesra pengguna bagi aplikasi MyJPJ dan portal awam JPJ yang boleh diakses secara berperingkat mulai hari ini.

Ia boleh diakses mengikut sistem operasi telefon masing-masing sama ada Android, IOS dan Huawei.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim berkata, antara penambahbaikan itu termasuk memperkenalkan sekuriti peringkat ketiga menggunakan lapan aksara terakhir yang tertera di belakang lesen memandu untuk pendaftaran JPJeID dalam talian.

Menurutnya, ia tambahan kepada dua peringkat sekuriti sedia ada iaitu kata laluan dan kod TAC.

“JPJ turut menambah fungsi bagi mendapatkan semula akaun pengguna melalui lapan aksara terakhir lesen memandu.

“Ini adalah penyelesaian kepada isu ‘telah mendaftar’ disebabkan pengguna sebelum ini mempunyai akaun di portal rakan strategik JPJ yang berintegrasi dengan sistem JPJ,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zailani berkata, selain itu, JPJ turut menambah fungsi penetapan semula emel bagi pengguna yang terlupa emel digunakan atau perlu mengemas kini emel secara dalam talian dengan tambahan lapan aksara lesen memandu.

Jelasnya, penambahbaikan itu dilaksanakan selepas menerima pelbagai maklum balas daripada orang ramai mengenai penggunaan aplikasi MyJPJ dan portal awam JPJ, susulan pengenalan Lesen Kenderaan Motor Digital (e-LKM) dan Lesen Memandu Malaysia Digital (e-LMM).

Dalam pada itu, beliau memaklumkan Kementerian Pengangkutan juga sentiasa bekerjasama dengan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) bagi memastikan aspek keselamatan siber aplikasi MyJPJ terjamin.

“Orang ramai boleh mengajukan sebarang pertanyaan ke emel infodigital@jpj.gov.my atau menghubungi talian hotline JPJ di 03-27242522,” katanya. – Malaysiapost

Komen