Hanya ‘cosplay’ mengimbau zaman generasi al-Quran

Hanya ‘cosplay’ mengimbau zaman generasi al-Quran

Dr Riduan Mohamad Nor

TAK semena-mena media sosial seperti menggelegak dengan isu himpunan anak-anak muda di Setiu Terengganu, isu diputar dengan galak termasuk oleh bekas ahli Majlis Syura Ulama (MSU)

‘Avatar’ Pakatan Harapan dan Barisan Nasional (PHBN) semenjak jam 11 pagi membahan, membelasah dan merendahkan wibawa anak-anak muda Pas Terengganu yang dilihat tidak madani.

Asal muasal himpunan ini ialah Program Himpunan Pemuda Islam Terengganu (HIMPIT) yang telah diwujudkan sejak awal dekad 1990-an, HIMPIT akhirnya menjadi proto program kepada HEMPAP, HEMPAS, HARAP dan lain-lain jenama himpunan Dewan Pemuda Pas peringkat negeri dan wilayah Persekutuan.

Di zaman saya memimpin Dewan Pemuda Wilayah Persekutuan, kami anjurkan himpunan Pemuda Wilayah yang kami namakan HARAP, namun terlalu jauh untuk menyaingi program HIMPIT anjuran Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu saat itu.

Pemuda Terengganu lebih komited dan berkeringat bermandi pemuda kami yang kebanyakannya kelompok kelas menengah. Cuma zaman itu himpunan kami belum ada idea tentang “cosplay”, tema pakaian, gimik-gimik pelik untuk memeriahkan acara.

Ramai pula kalangan kami, saat itu anak-anak muda “skema”, namun sesekali bertempur dengan aparat keamanan semasa demonstrasi.

Terasa sangat dungu hari ini membaca komen-komen pimpinan Parti Amanah Negara (PAN) terutamanya, seolah mereka tidak pernah hadir kehidupan dalam jemaah Islam Pas.

Arogansi mereka sangat luar biasa sehingga memohon pihak keselamatan mengambil tindakan terhadap pemuda Pas.

Meleret lagi dengan komen daripada Menteri Agama diatas penganjuran program himpunan tahunan pemuda Pas Terengganu yang kali ini diadakan di Kem Seri Bari, Setiu.

Mengapa tidak responsif dengan cosplay yang jauh lebih barbarik? Tak patuh syariah, anime serta penonjolan zaman gelap Eropah, mengapa bersikap terpilih dalam merespon HIMPIT yang dianjurkan oleh Pemuda Pas, himpunan yang mengumpul ribuan orang muda seperti ini memicu kedengkian dan kebimbangan kalian.

Sejak dimulakan 30 tahun dahulu dan terhenti seketika dimusim pandemik, HIMPIT dimulai dengan perarakan melibatkan lapan kawasan kawasan dalam negeri Terengganu, setiap kontinjen kawasan atau parlimen berarak masuk ke tapak program dengan tema dan replika masing-masing sebagai cerminan idea, kreativiti, keunikan dan semangat yang terpancar daripada kawasan masing-masing.

Contohnya Dewan Pemuda Pas (DPP) Kawasan Besut daerah Agrarian, menebar pesona dengan ledakan bom asap dengan tema perjuangan Palestin yang tak gentar dengan zionis dan sebarang musuh-musuh Islam.

Parlimen paling besar kemenangan Pas dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) ialah Marang (lebih 41,000 majoriti). Uniknya Dewan Pemuda Pas kawasan Marang bertemakan kemuliaan jihad dan pengorbanan zaman ar Rasul dan jilul Quran.

Anak muda Marang dengan muka kepongahan mengharungi medan jihad, bersimpongan laungan takbir membesarkan Allah,
membawa replika pedang Dzulfaqqar berukuran 20 kaki seberat 40 kilogram dengan kelebaran dua kaki.

Diarak di atas kenderaan pacuan masuk ke kawasan persendirian (resort Kem Bari Setiu)

Menurut Ketua DPP Marang, Ustaz Yusuf Abdul Hadi, pemakaian baju perang zaman Rasulullah SAW dan kegemilangan Islam melengkapkan tema.

Alatan yang dibuat daripada aluminium dan peralatan-peralatan kecil yang dibeli daripada kedai ECO Shop (RM2). Manakala topi aluminium yang dibalut dengan serban hijau serta pedang daripada kayu berukuran 4 kaki seberat 400 gram.

Ianya bukanlah bahan merbahaya yang cuba digemburkan oleh pembenci-pembenci Pas, kononnya cuba mencetus kerancuan berfikir tentang toleransi Islam dalam masyarakat berbilang kaum negara ini.

Tak salah untuk merasa membusung dada, berbangga dengan sejarah kegemilangan Islam, mengharungi kejerihan perang Badar, Uhud, Hunain, Tabuk, Fathul Makkah, Mut’ah, Ahzab dan puluhan perang yang lain.

Pemakaian baju perisai kalis panah serta baju kulit dan busur serta tombak perisai lambang kehebatan pejuang Islam zaman generasi al-Quran yang ditarbiah oleh ar Rasul SAW bukan melambangkan pemakaian pengganas sebagai cerminan Islamophobia di seluruh belahan dunia.

Kepada penganut Islamophobia, pembenci-pembenci Pas, isu cosplay berdasarkan pejuang Islam zaman ar Rasul tak perlu kalian jadikan isu besar negara sehingga melibatkan pihak polis.

Sepatutnya kalian membina kekuatan sendiri bagi berhadapan kemaraan Pas dan Perikatan Nasional (PN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan berlangsung beberapa bulan lagi.

Untuk adik-adik DPP semua, janganlah merasa lemah semangat dengan intimidasi, perlecehan, asakan pembuli siber.

Teruskan merancang program untuk memenangi anak-anak muda seluruh negara termasuk program berorientasikan intelektual seperti bedah buku, acara baca buku, bicara tokoh, wacana-wacana ilmu kerana tak semua segmen masyarakat meminati program- program ringan dan himpunan mega. Jalan terus wahai anak muda!.

Penulis ialah Ahli Jawatankuasa Pas Pusat dan bekas Ketua DPP Wilayah Persekutuan

(Artikel ini tidak semestinya mewakili pendirian Malaysiapost)

Komen