‘Saya pun berdebar’, kongsi Fadhlina yang anaknya ambil SPM

‘Saya pun berdebar’, kongsi Fadhlina yang anaknya ambil SPM

MENTERI Pendidikan, Fadhlina Sidek, antara ratusan ribu ibu bapa yang berdebar berikutan anak mereka menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bermula hari ini.

Menurutnya, sebagai menyokong anak perempuannya yang menduduki SPM kali ini, beliau berpuasa selain suaminya turut mengadakan solat hajat.

Katanya, selain itu, beliau akan memastikan ada komunikasi setiap hari serta memberi semangat kepadanya.

“Saya fikir memang sebagai ibu yang biasa, setiap hari saya memastikan bahawa ada komunikasi dan memberikan semangat kepada beliau (anaknya).

“Semalam beliau sedikit sebak kerana kami barangkali tidak bersama secara fizikal tetapi semangat itu sentiasa diberikan dan doa itu sentiasa mengiringi.

“Saya fikir banyak ibadat yang kita boleh lakukan sebagai ibu bapa. Sekarang saya pun berpuasa, suami pun solat hajat bersama untuk kita pastikan kejayaan anak.

“Banyak contoh doa daripada ibu bapa yang saya fikir boleh kita bersama kongsikan dan berikan sokongan kepada anak-anak. Sebenarnya (saya pun) berdebar,” katanya yang meninjau hari pertama SPM di SMK Jalan Empat, Bandar Baru Bangi, hari ini.

Terdahulu, Kementerian Pendidikan (KPM) dalam kenyataannya, memaklumkan SPM 2022 dilaksana dari 30 Januari hingga 15 Mac depan membabitkan ujian amali sains, ujian bertutur, ujian mendengar dan peperiksaan bertulis.

Seramai 403,637 calon akan menduduki peperiksaan bertulis itu.

Menurut KPM, seramai 131,318 petugas dilantik bagi memastikan kelancaran pengurusan dan pengendalian peperiksaan itu manakala sebanyak 3,355 pusat disediakan di seluruh negara. – Malaysiapost

Komen