Saya didakwa kerana tidak sokong Muhyiddin – Syed Saddiq

Saya didakwa kerana tidak sokong Muhyiddin – Syed Saddiq

BEKAS Ketua Pemuda Bersatu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mendakwa dirinya telah didakwa di mahkamah kerana enggan menyokong Presiden parti dan Perdana Menteri ketika itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pengasas bersama Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), itu membuat dakwaan berkenaan semasa memberi keterangan untuk menyokong pembelaannya terhadap empat pertuduhan jenayah yang dikaitkan dengan RM1.12 juta dana parti.

Semasa prosiding di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, Ahli Parlimen Muar itu memberi keterangan bahawa dia tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan.

Menurutnya, ia kerana siasatan pihak berkuasa pada awalnya adalah berhubung laporannya berhubung dakwaan kehilangan dana dari peti besi di rumahnya di Petaling Jaya pada Mac 2020, lapor MalaysiaKini.

Semasa diperiksa semula oleh peguam bela utama Gobind Singh Deo, bekas Menteri Belia dan Sukan itu mendakwa bahawa pada akhir bulan pada tahun itu, Suruhanjaya Pencegah Rasuah (SPRM) mengumumkan bahawa beliau akan disiasat.

Gobind: Dalam akuan bersumpah kamu, pendakwaan mencabar kamu dengan mengatakan bahawa kenyataan kamu dibuat selepas berfikir semula. Adakah kenyataan kamu yang dibuat di mahkamah, mengenai pertuduhan yang kamu hadapi di mahkamah, benar?

Syed Saddiq: Memang benar Yang Arif . Sehingga hari ini, saya masih ingat saat ketika ia berlaku, apa yang dibincangkan, di mana dan apa yang berlaku selepas itu kerana apa yang berlaku adalah jelas salah, dan saya tidak mahu musuh politik saya melalui perkara sama.

Gobind: Apabila kamu mengatakan apa yang berlaku jelas salah, apa yang kamu maksudkan?

Syed Saddiq: Tuntutan supaya saya menyokong Muhyiddin Yassin, walaupun saya tidak mempunyai apa-apa peribadi terhadapnya, tetapi sokongan supaya saya tidak didakwa, itu adalah salah, Yang Arif. Untuk diberitahu bahawa oleh Pegawai Penyiasat(IO) kes saya, mengenai serbuan di rumah saya. Dia (IO) bersama saya setiap hari. Baginya untuk mengatakan SPRM adalah alat politik apabila kerajaan bertukar, dan bahawa saya adalah mangsa politik, adalah tidak betul. Jika ada saya harap perkara ini akan diperbetulkan.

Gobind: Apa yang dirujuk sebagai salah, ialah tuntutan untuk menyokong Muhyiddin Yassin, jika tidak pertuduhan akan dikenakan terhadap kamu. Itu yang awak cakap? Setakat yang kamu bimbangkan, itu salah?

Syed Saddiq: Betul. Itu salah.

Semasa peringkat pendakwaan perbicaraan tahun lepas, Shariffah Mahani Syed Abdul Aziz dan Syed Abdul Rahman Abdullah Asagoff memberi keterangan bahawa anak mereka Syed Saddiq berada di bawah tekanan untuk menyokong Muhyiddin.

Prosiding di hadapan Hakim Azhar Abdul Hamid hari ini adalah hari kedua perbicaraan peringkat pembelaan, berikutan mahkamah pada 28 Okt tahun lepas memerintahkan tertuduh membela diri atas satu pertuduhan bersubahat dalam pecah amanah jenayah (CBT), penyelewengan aset dan dua tuduhan pengubahan wang haram. – Malaysiapost

Komen