6 projek tebatan banjir ditender semula

6 projek tebatan banjir ditender semula

ENAM projek tebatan banjir akan ditender semula dengan segera selewat-lewatnya pada Jun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, antaranya membabitkan projek Rancangan Tebatan Banjir di Sungai Johor, Kota Tinggi, Johor dan pembinaan kolam takungan dwifungsi bagi tebatan banjir dan sumber bekalan air mentah di Sungai Rasau serta Sungai Klang, Selangor.

Projek lain, menurut Menteri Kewangan itu ialah Pembangunan Lembangan Sungai Bersepadu Sungai Golok Fasa 3, Kelantan.

“Saya telah tegaskan perolehan rundingan terus yang dibuat dengan tergesa-gesa tanpa penelitian hanya membazirkan wang rakyat terutamanya berkait soal tebatan banjir.

“Sedangkan projek ini mustahak dan menelan belanja yang besar.

“Keterlanjuran lalu yang secara gopoh meluluskan projek tebatan banjir telah dibatalkan dan kini sedang dalam siasatan dan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta Jabatan Peguam Negara (AGC),” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2023, hari ini.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Tambun itu berkata, projek cakna rakyat dan berimpak tinggi mesti dilaksanakan secara tender supaya menjamin nilai faedah terbaik dan memberi penjimatan kepada kerajaan.

“Sebagai contoh, negara dijangka mampu jimat RM2 bilion daripada jumlah RM15 bilion peruntukan tebatan banjir yang disediakan sebelum ini. Lantaran itu, pelaksanaan perolehan mesti dibuat secara tender,” katanya. – Malaysiapost

Komen