Putra lapor polis, dakwa filem Mentega Terbang pesong akidah umat Islam

Putra lapor polis, dakwa filem Mentega Terbang pesong akidah umat Islam

FILEM Mentega Terbang didakwa boleh memesong akidah dan dikhuatiri meracuni pemikiran anak muda Islam.

Justeru satu laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi hari ini oleh parti Putra yang mendesak pihak berkuasa menyiasat dan mengharamkan filem berkenaan.

Ketua Penerangan Putra, Mohamad Shahrulufti Mohamad Sharif berkata filem itu mencetuskan provokasi terhadap Islam yang boleh menggugat keharmonian negara.

“Filem ini boleh memesong dan mencabar akidah umat Islam serta cukup berbahaya kepada anak-anak muda yang belum memahami ajaran Islam sepenuhnya.

“Filem ini jelas satu provokasi terhadap Islam agama Persekutuan yang meletakkan Islam sama dengan agama-agama lain.

“Ini amat merbahaya kepada keselamatan negara kerana provokasi ini akan menimbul emosi kemarahan umat Islam kerana perkara berkaitan aqidah amat sensitif,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Shahrulutfi menegaskan, kebebasan bersuara atau menerbitkan apa sahaja filem ada hadnya yang tidak boleh mencetuskan kemarahan majoriti rakyat negara malaysia yang beragama Islam.

“Putra mendesak polis segera menyiasat dan merujuk siasatan filem ini kepada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Negeri serta JAKIM untuk mendapat pengesahan bahawa filem ini bertentangan dengan akidah ajaran Islam.

“Tindakan selanjutnya dengan segera menasihat KDN mengharamkan segera tayangan filem ini setelah mendapat nasihat dari JAKIM atau Majlis Agama Islam,” katanya. – Malaysiapost

Komen