Desakan Rayer agar KDN siasat Abdul Hadi cetus kekecohan Dewan Rakyat

Desakan Rayer agar KDN siasat Abdul Hadi cetus kekecohan Dewan Rakyat

SESI petang perbahasan Dewan Rakyat hari ini kecoh apabila Ahli Parlimen Jelutong RSN Rayer menuntut Kementerian Dalam Negeri (KDN) menyiasat Tan Sri Abdul Hadi Awang (PN-Marang) susulan kenyataan mengenai rancangan menjatuhkan kerajaan.

Rayer memaklumkan, beliau ada membaca laporan akhbar hari ini mengenai kenyataan Abdul Hadi, yang didakwa bertentangan dengan undang-undang.

“Kelmarin dalam Dewan Rakyat, Yang Berhormat (YB) Marang menyatakan bahawa pihak sebelah sana (pembangkang) sedang merancang untuk menjatuhkan kerajaan ini.

“Saya menuntut Menteri Dalam Negeri menyiasat kerana perkara ini menyalahi undang-undang Kanun Keseksaan mengikut Seksyen 124(b).

“Seksyen ini memperuntukkan barang siapa dengan apa-apa cara melakukan aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen hendaklah dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh yang boleh sampai 20 tahun,” katanya dalam perbahasan Belanjawan 2023, hari ini. 

Susulan itu, suasana dewan bertukar kecoh selepas Mohd Misbahul Munir Masduki (PN-Parit Buntar) bangun mencelah yang membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36(6) mengenai larangan ahli Dewan Rakyat mengeluarkan sangkaan jahat ke atas ahli yang lain.

Misbahul menegaskan tuduhan Rayer kononnya Abdul Hadi sedang merancang menjatuhkan kerajaan adalah sangkaan jahat, kerana Presiden PAS itu tidak pernah berkata sedemikian, sebaliknya hanya membuat kenyataan politik.

“Itu kenyataan saja bukan rancangan, melainkan Tuan Guru (Abdul Hadi) menyebut ‘kami merancang untuk menjatuhkan Kerajaan Perpaduan’…Tuan Guru tak sebut pun. Ini suatu sangkaan jahat, YB Jelutong wajib tarik balik,” katanya dengan nada tinggi.

Bagaimanapun Rayer mempertahankan dakwaannya dengan menegaskan kenyataan Abdul Hadi itu dilaporkan dalam akhbar. 

Misbahul kemudian membalas lalu mendakwa laporan akhbar boleh diputar belit dan bukan kenyataan sebenar oleh Ahli Parlimen Marang itu.

Rayer enggan menarik balik dan menegaskan kenyataan sedemikian pasti ditafsir sebagai menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong sekiranya ia dikeluarkan oleh Ahli Parlimen DAP, selain parti lawan akan membuat laporan polis terhadap mereka.

“Kenyataan ini telah dikeluarkan oleh YB Marang di Dewan Rakyat kelmarin apabila ditemu bual wartawan, dilaporkan oleh semua surat khabar. Jangan nafikan,” katanya.

Suasana Dewan Rakyat terus bertambah panas dan gamat apabila beberapa Ahli Parlimen pembangkang dan kerajaan kemudian bangun sambil bertikam lidah, menyebabkan Timbalan Speaker, Alice Lau meminta semua pihak duduk dan bertenang.

“Jangan panas dalam Dewan. Sila duduk. Ahli Yang Berhormat, kalau panas boleh rehat sekejap. Saya minta YB Jelutong gulung,” katanya.

“Saya mohon perkara ini diberi perhatian kerana rakyat tak boleh merana kalau berlaku sesuatu yang dirancang oleh pembangkang. Saya mohon menyokong, saya mohon Marang supaya tidak derhaka,” kata Rayer lalu menamatkan perbahasannya.

Namun, suasana panas tidak juga berakhir, kali ini Datuk Che Mohamad Zulkifly Jusoh (PN-Besut) pula bangun membangkitkan Peraturan Mesyuarat 23(i) mengenai larangan kepada Ahli Dewan membangkitkan pertanyaan dikeluarkan mengenai betul atau tidak penerangan dalam laporan akhbar.

Enggan memanjangkan kekecohan itu, Alice menegaskan sudah meminta Rayer meneruskan perbahasannya dan mana-mana Ahli Parlimen yang tidak bersetuju dengan keputusannya boleh mengemukakan usul berasingan.

“Saya sudah buat ruling tadi untuk YB Jelutong teruskan. Kalau tak puas hati dengan keputusan saya, sila buat usul. Saya nak teruskan perbahasan,” katanya. – Malaysiapost

Komen