Negeri pembangkang hanya terima 17 peratus peruntukan pembangunan – Tuan Ibrahim

Negeri pembangkang hanya terima 17 peratus peruntukan pembangunan – Tuan Ibrahim

DATUK Seri Tuan Ibrahim Tuan Man mendakwa empat negeri ditadbir pembangkang hanya menerima 17 peratus peruntukan keseluruhan bagi projek pembangunan.

Ahli Parlimen Kubang Kerian dari Perikatan Nasional (PN) itu berkata, kenyataan dikeluarkan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli bahawa negeri pembangkang menerima peruntukan perbelanjaan keseluruhan sebanyak 50 peratus adalah tidak tepat.

“(Berdasarkan) fakta dibangkitkan (ketika sesi penggulungan usul Belanjawan 2023) oleh Menteri Kewangan tadi jelas bahawa negeri yang dikuasai pembangkang tidak mendapat peruntukan seimbang.

“Sebagai contoh, dalam jawapan tadi, ada menyebut 443 projek dengan RM1.4586 bilion untuk Kedah, Kelantan ada 4,025 projek dengan RM1.545 bilion dan Perlis, 153 projek, dengan jumlah peruntukan RM560 juta.

“Kalau kita campur keseluruhan peratusan diumumkan tadi, Kedah hanya peroleh empat peratus peruntukan, Kelantan, tujuh peratus, Terengganu pula empat peratus dan Perlis hanya dua peratus. Jadi keseluruhannya hanya 17 peratus,” katanya ketika sidang media di Parlimen, hari ini.

Turut hadir, Datuk Seri Dr Radzi Jidin (PN-Putrajaya); Datuk Ahmad Marzuk Shaary (PN-Pengkalan Chepa); Datuk Awang Hashim (PN-Pendang) dan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (PN-Machang).

Tuan Ibrahim berkata, keseluruhan projek di empat negeri pembangkang amat sedikit berbanding yang diperoleh Sabah, iaitu 18 peratus dan Sarawak, sebanyak 15 peratus.

“Ini bukan soal dengki, ini soal fakta. Negeri pembangkang (didakwa) diberi kuota lebih 50 peratus.

“50 peratus ini kalau kita lihat, ia termasuk Sabah, Sarawak, ini bukan (negeri) pembangkang. Kedua-dua negeri ini menyokong kerajaan hari ini. Pembangkang hanya Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis. Jadi kami bangkitkan, jawapan menteri (Rafizi) tadi tidak begitu tepat,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Presiden PAS turut meminta fakta berkenaan disemak semula kerana didakwa mengelirukan sidang Dewan Rakyat.

Terdahulu, Rafizi ketika menggulung usul Belanjawan 2023 berkata, negeri pimpinan pembangkang menerima 50 peratus daripada peruntukan perbelanjaan infrastruktur. – Malaysiapost

Komen