MAINPP mahu Ustaz Zainul Asri buat permohonan maaf

MAINPP mahu Ustaz Zainul Asri buat permohonan maaf

MAJLIS Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) hari ini menuntut permohonan maaf daripada penceramah bebas, Ustaz Zainul Asri Mohd Romli.

Tuntutan maaf itu berhubung kenyataan menerusi video kuliah penceramah bebas itu di TikTok pada 14 Februari lalu yang dilihat boleh menimbulkan salah anggap dalam kalangan masyarakat.

Yang Dipertua MAINPP, Datuk Ir Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman, berkata menerusi video itu, Zainul Asri mendakwa sebuah masjid di Pulau Pinang yang dulu dimiliki India Muslim kini menjadi tempat ibadat orang bukan Islam selepas pemiliknya pulang ke India.

Ahmad Zakiyuddin menafikan dakwaan terbabit, serta menyifatkan ia boleh menimbulkan perbalahan antara kaum dan agama di negeri itu..

“MAINPP dengan sekeras-kerasnya menafikan tuduhan liar berkenaan kerana secara fakta merujuk kepada ‘Interim Register’ lot yang dimaksudkan.

“Terdapat 20 pemegang amanah asal bagi Kong Hock Keong Temple menerusi Perintah Mahkamah (Peletakan Hak) Jilid 2, Fol. 61 pada 28 Disember 1973 yang seterusnya berlaku pertukaran pemegang amanah disebabkan kematian.

“Lot 523 ini adalah terbitan daripada Lot 71 (2) TS 19, Daerah Timur Laut dan lot tanah itu berstatus gred 1,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut Ahmad Zakiyuddin berkata, pada asalnya (rujukan Deed Poll bertarikh 10 Julai 1888), tanah itu dimiliki pemegang amanah berkenaan bagi Kong Hock Keong Temple No 30 Pitt Street menerusi Geran No 2420 tahun 1838.

Katanya, ia adalah pemberian daripada ‘The Public Seal of the Colony’ oleh Gabenor dan Komander Negeri-Negeri Selat iaitu Cecil C Smith.

“Sehubungan itu, MAINPP menuntut permohonan maaf secara terbuka daripada Zainul bagi menjernihkan persepsi negatif yang mula tersebar dalam kalangan umat Islam Pulau Pinang,” katanya. – Malaysiapost

Komen