Muhyiddin serah kedudukannya kepada MPT Bersatu

Muhyiddin serah kedudukannya kepada MPT Bersatu

PRESIDEN Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin memaklumkan beliau akan membawa perkara berhubung kedudukannya kepada Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti itu untuk membuat sebarang ketetapan.

Ahli Parlimen Pagoh itu berkata, situasinya berbeza dengan bekas Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan kerana beliau merupakan Presiden yang dipilih oleh parti tersebut.

“Saya akan bawa kedudukan saya kepada majlis tertinggi parti untuk mereka memutuskan kerana saya berbeza dengan Wan Saiful. Saya adalah Presiden yang dipilih oleh parti.

“Saya akan serah kepada majlis tertinggi dalam tempoh yang paling dekat dan apa sahaja keputusan yang mereka buat, saya akan akur,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di pekarangan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini.

Sementara itu, beliau yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN), selesai membayar wang ikat jamin sebanyak RM2 juta di kaunter Pendaftaran Jenayah Mahkamah Sesyen jam 11.30 pagi tadi.

Beliau melunaskan bayaran berkenaan menerusi dua penjamin, iaitu dua anaknya.

Terdahulu, Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, atas enam pertuduhan salah guna kuasa untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM232.5 juta dan pengubahan wang haram sebanyak RM195 juta, antara 2020 hingga 2022 lalu.

Muhyiddin yang hadir ke mahkamah dengan memakai kot hitam tanpa tali leher, membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan dibaca di hadapan Hakim Azura Alwi dan Suzana Hussain.

Muhyiddin menjadi bekas Perdana Menteri kedua selepas Datuk Seri Najib Razak, dituduh atas pertuduhan mengikut peruntukan seksyen sama di mahkamah. – Malaysiapost

Komen