Operasi pindah gajah sesat selesai

Operasi pindah gajah sesat selesai

Ben Ibrahim

PROSES memindahkan gajah jantan yang tersesat di hutan berhampiran taman perumahan Pandan Damai di Kuantan, Pahang sejak petang Isnin lalu, selesai malam tadi.

Operasi itu dilakukan 13 kakitangan Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan (PKGK) dibantu lapan anggota Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Pahang.

Gajah liar dianggarkan berusia 40 tahun itu berjaya ditangkap anggota Unit Tangkapan Gajah PKGK petang Selasa lalu, sehari selepas kelibat haiwan itu dikesan di kawasan berkenaan.

Dua ekor gajah denak bernama Abot dan Rambai digunakan bagi menjinakkan gajah liar terbabit untuk melancarkan proses pemindahan.

Jurucakap PERHILITAN Pahang memberitahu, gajah liar itu dihantar ke perkampungan Konservasi Gajah Kenyir, dekat Tasik Kenyir, Terengganu.

“Operasi memindahkan gajah itu dari kawasan hutan ke lori jabatan bermula sekitar jam 2 petang dan selesai sepenuhnya jam 6. 30 petang semalam.

“Kita hanya menghantar gajah terbabit ke Terengganu malam tadi kerana sudah menjadi prosedur operasi standard (SOP), kenderaan membawa haiwan seperti gajah liar hanya boleh bergerak pada waktu malam.

“Kami mendapat kerjasama baik daripada semua agensi berkaitan seperti polis, bomba, Majlis Bandaraya Kuantan termasuk pemimpin masyarakat setempat sepanjang operasi berjalan,” katanya.

Dalam kejadian petang Isnin lalu, kira-kira 500 penduduk taman perumahan Pandan Damai cemas apabila menyedari kehadiran gajah liar dipercayai tersesat dalam kawasan hutan berhampiran. – Malaysiapost

Komen