Muhyiddin terus pimpin Bersatu, terharu sokongan ahli

Muhyiddin terus pimpin Bersatu, terharu sokongan ahli

PRESIDEN Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang sedang berdepan enam pertuduhan di mahkamah memutuskan untuk terus menerajui parti itu.

Menurutnya, pendirian itu dibuat selepas mengambil kira keputusan Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu yang bersetuju mengekalkan kedudukan beliau sebagai Presiden dan usul untuk menolak peletakan jawatannya.

“Dalam mesyuarat Bersatu semalam (Sabtu), saya menawarkan diri untuk meletak jawatan kerana sedang berhadapan dengan pertuduhan di mahkamah. Ia bertepatan dengan moto parti sendiri iaitu bersatu, bermaruah dan beramanah.

“Saya ambil tanggungjawab sepenuhnya di atas pertuduhan yang sedang dihadapi. Tetapi mereka menolak dan parti (Bersatu) juga meluluskan usul untuk tolak peletakan jawatan saya. Jadi, saya ambil keputusan untuk teruskan tugas sebagai Presiden parti.

“Saya terharu dengan sokongan saudara dan saudari semua kepada saya, terima kasih saya ucapkan,” katanya ketika berucap dalam Ucapan Dasar Presiden sempena Perhimpunan Agung Bersatu di Menara PGRM, hari ini.

Muhyiddin kini berdepan dengan enam pertuduhan salah guna kuasa untuk rasuah berjumlah RM232.5 juta dan pengubahan wang haram sebanyak RM195 juta, antara tahun 2020 hingga 2022 lalu.

Esok, beliau sekali lagi akan dituduh mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram. – Malaysiapost

Kredit Foto Bernama

Komen