Selangor larang program Islam di rumah ibadat agama lain

Selangor larang program Islam di rumah ibadat agama lain

SEBARANG penganjuran program melibatkan umat Islam di rumah ibadah agama lain, dilarang sama sekali di Selangor.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal, Mohd. Zawawi Ahmad Mughni berkata, pihaknya mendapati wujud organisasi bukan kerajaan (NGO) aktif menganjurkan program berbentuk kefahaman dan nilai toleransi antara agama sejak kebelakangan ini.

“Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) sentiasa memantau dan mengambil tindakan kepada pihak yang melanggar peraturan yang ditetapkan sejak sekian lama.

“Kesalahan itu mengikut Seksyen 5 dan Seksyen 6 Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan di Kalangan Orang Islam) Negeri Selangor 1988,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd. Zawawi menegaskan, kerajaan negeri Selangor sentiasa menghormati kemajmukan dan perbezaan agama yang ada.

“Justeru, setiap NGO perlu lebih berhati-hati dalam menganjurkan program yang melibatkan sensitiviti keagamaan.

“Jika terdapat sebarang kemusykilan, pimpinan NGO boleh merujuk kepada JAIS dan Jabatan Mufti bagi pertanyaan lanjut,” ujarnya.

Justeru, beliau berkata, kerajaan negeri berharap JAIS dan Jabatan Mufti dapat memberi kerjasama baik kepada semua pihak terutama berkaitan garis panduan program keagamaan di rumah ibadah agama lain.

Semalam, Malaysiapost melaporkan program Jom Ziarah yang merupakan projek Impact Malaysia iaitu agensi dibawah Kementerian Belia dan Sukan, tidak melibatkan individu beragama Islam dalam aktiviti ziarah gereja.

Bagaimanapun, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh memaklumkan program itu bukan bertujuan memberi gambaran semua agama yang dianuti rakyat Malaysia adalah sama rata.

Kelmarin, tular di media sosial mengenai promosi kepada golongan Muslim untuk menziarahi gereja namun Projek Impact Malaysia turut melibatkan rumah ibadat bagi agama lain termasuk ziarah masjid yang telah diadakan sebelum itu. – Malaysiapost

Komen