Petisyen PRU15: Hadi selesai beri keterangan

Petisyen PRU15: Hadi selesai beri keterangan

PRESIDEN PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang hari ini memberi keterangan sebagai saksi perbicaraan petisyen yang difailkan Umno untuk membatalkan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) bagi Parlimen Marang yang dimenanginya.

Ahli Parlimen Marang itu yang merupakan saksi ketiga pihak responden memberi keterangan lebih satu jam pada perbicaraan tersebut di Mahkamah Pilihan Raya Terengganu.

Perbicaraan itu dilakukan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Hassan Abdul Ghani yang bersidang sebagai Hakim Pilihan Raya.

Abdul Hadi yang ditemui di Kompleks Mahkamah Kuala Terengganu berkata, perbicaraan hari ini berjalan dengan lancar dan beliau menjawab semua soalan diberikan.

“Tak ada apa, biasa (dan) saya jawab semua soalan peguam kita (responden), peguam dia (pempestiyen).

“InsyaAllah kerana tak melibatkan kesalahan undang-undang pilihan raya, (ia) lebih berlaku dari segi perang saraflah kerana Umno tak menang melalui pilihan raya nak menang melalui mahkamah,” katanya seperti dilapor, Utusan Malaysia.

Sementara itu, peguam Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang mewakili Abdul Hadi berkata, pihak responden sudah selesai memanggil ketiga-tiga saksi mereka dengan Ahli Parlimen Marang itu adalah saksi yang terakhir.

Katanya, ketika ini, pihak pempestiyen belum lagi selesai memanggil saksi bagi pihak mereka.

“Mereka kemukakan saksi (dan apabila selesai), kemudian kita akan berhujah,” katanya.

Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada 12 Februari lalu menolak bantahan awal yang dikemukakan Abdul Hadi untuk membatalkan petisyen keputusan PRU15 bagi Parlimen Marang yang difailkan calon BN.

Hassan kemudian menetapkan 6 hingga 21 Mac sebagai tarikh perbicaraan penuh bagi petisyen berkenaan.

Pada 3 Januari lalu, Badan Perhubungan Umno Terengganu memfailkan petisyen untuk membatalkan keputusan PRU15 bagi Parlimen Kuala Terengganu, Marang dan Kemaman.

Petisyen membabitkan tiga Parlimen itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954. – Malaysiapost

Kredit foto: Utusan Malaysia

Komen