12 lagi mangsa sindiket kerja di Kemboja diselamatkan – PM

SERAMAI 12 lagi rakyat Malaysia yang terperangkap dan menjadi mangsa penipuan sindiket tawaran pekerjaan di Kemboja, berjaya dibebaskan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Kedutaan Malaysia di negara itu akan menguruskan pembebasan kesemua 12 individu berkenaan hari ini, lapor Bernama.

“Ini maklumat terbaharu yang diterima, selain daripada yang diumumkan sebelum ini, berita terbaharu ada 12 lagi berjaya dibebaskan,” katanya pada sidang media di akhir lawatan rasmi sehari ke Kemboja, malam tadi.

Pada sidang media bersama Perdana Menteri Kemboja Hun Sen petang tadi, Anwar berkata setakat ini 287 rakyat Malaysia yang menjadi mangsa sindiket berkenaan berjaya dibawa pulang ke tanah air.

Sementara itu, Duta Besar Malaysia ke Kemboja, Datuk Eldeen Husaini Mohd Hashim, berkata berdasarkan maklumat yang diterima, kesemua 12 individu itu berada dalam senarai nama yang dilaporkan hilang.

Beliau berkata, pihaknya akan ke lokasi mangsa esok untuk urusan membawa pulang semua mereka.

“Sekiranya keluarga telah melengkapkan semua dokumen termasuk tiket penerbangan balik, mungkin semua mangsa dapat pulang ke tanah air pada hari Sabtu atau Ahad,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights