58 kes keracunan ikan buntal, 18 kematian direkodkan – KKM

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan sebanyak 58 kes keracunan ikan buntal membabitkan 18 kematian dilaporkan sejak 1985 hingga Mac ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata larangan penjualan ikan buntal sudah ditetapkan dengan jelas di bawah Akta Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia 1972.

Beliau berkata, Seksyen 13 Akta Makanan 1983 turut menerangkan dengan jelas mengenai larangan penjualan makanan yang mengandungi atau di atasnya bahan beracun, berbahaya atau memudaratkan kesihatan.

“Oleh itu, ikan buntal yang mengandungi toksin berbahaya tidak dibenarkan dijual,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (FSQD) KKM sudah menghasilkan bahan pendidikan sebagai langkah meningkatkan kesedaran orang ramai berhubung toksin berbahaya dalam ikan buntal.

Sehubungan itu, katanya, KKM akan terus mendidik orang ramai mengenai keselamatan makanan termasuk bahaya memakan ikan buntal.

“Tinjauan dijalankan FSQD KKM pada 2019 menunjukkan bahawa 86 peratus daripada responden yang terdiri daripada orang awam, penjual ikan, nelayan dan tukang masak mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai bahaya pengambilan ikan buntal,” katanya.

Terdahulu, seorang wanita maut manakala suaminya dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Enche’ Besar Hajjah Kalsom (HEBHK), Kluang, Johor selepas makan ikan buntal.

Ikan buntal iaitu sejenis ikan yang juga disebut ‘ikan fugu’ tergolong dalam satu daripada jenis racun semula jadi yang paling bahaya dan mematikan di dunia, dibeli menerusi Facebook dari pembekal di Batu Pahat yang mendapatkan bekalan dari nelayan di Endau.

Racun yang dikenali sebagai Tetrodotoksin yang terdapat di dalam ikan buntal adalah racun yang boleh menyerang sistem saraf dan sangat mematikan. Racun ini didakwa lebih mematikan dibandingkan racun sianida (cyanide). – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights