Pelaburan ke Malaysia semakin pesat – PM

KERANCAKAN pelaburan ke Malaysia semakin pesat berbanding sebelumnya, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

Justeru, Perdana Menteri berkata, Malaysia perlu bersiap sedia dengan semua prasarana, infrastruktur dan sumber tenaga tempatan supaya dapat memanfaatkan sepenuhnya kemasukan pelaburan asing.

“Saya percaya saudara yang cukup pengalaman dalam pelbagai bidang ini dapat mengenal pasti beberapa langkah yang perlu diambil kerana saya lihat soal pelaburan, kedatangan pelaburan itu kian rancak.

“Mengambil contoh apabila Amazon Web Services (AWS) masuk (melabur di Malaysia), kalau kita hanya tunggu pelaburan, kita tak menyiapkan jentera, kemahiran, pekerjaan, infrastruktur, ia akan menjadi masalah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Perhimpunan Bulanan bersama Warga Kementerian Kewangan di Putrajaya, hari ini.

Menjelaskan mengenai AWS, Perdana Menteri berkata, syarikat terkemuka dunia itu dilapor bakal membuka infrastruktur serantau baharu di Malaysia dengan pelaburan bernilai RM25.5 bilion sehingga 2037.

Tegasnya, AWS komited kepada pelaburan teknologi antarabangsa terbesarnya setakat ini di Malaysia.

Jelasnya, dengan pelaburan baharu AWS itu, pihaknya berharap dapat melihat peningkatan yang lebih besar dalam transformasi digital dan kepercayaan digital dalam masyarakat Malaysia.

Pada masa sama, Anwar berkata, Kementerian Kewangan serta agensi dan jabatan berkaitan perlu mengenal pasti program berkaitan dan membantu menyelaraskan bidang berkenaan.

“Apabila saya lihat keperluan mereka (AWS), nampak tahap kemahiran kepakaran tertinggi itu, tidak terdapat sedikit sekali keupayaan, jadi kita terpaksa kenal pasti program ini.

“Sebab itulah Kementerian Kewangan membantu menyelaraskan, mengetahui apa bidang yang kurang dan kalau perlu, kita akan (beri) peruntukan khas tambahan untuk latihan intensif.

“Jika tidak, apabila mereka masuk mulai akhir tahun ini atau tahun depan, dalam soal mengambil pekerja, dia terpaksa ambil dari luar negara. Ini hal yang harus kita pantau dan segerakan tindakan,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights