Raub dapat klinik baharu, ganti Klinik Ibu dan Anak berusia 44 Tahun

Raub dapat klinik baharu, ganti Klinik Ibu dan Anak berusia 44 Tahun

PENDUDUK sekitar bandar Raub, Pahang kini boleh menikmati perkhidmatan lebih selesa selepas klinik kesihatan bandar itu mula beroperasi awal minggu ini.

Dinamakan Klinik Kesihatan Bandar Raub (KKBR), projek bernilai RM25.2 juta itu siap pada Januari lalu.

Pengarah Kesihatan Pahang, Datuk Dr Noor Azimi Yunus berkata KKBR akan mengambil alih tugas digalas Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Raub yang beroperasi sejak 1979.

“Fasiliti kesihatan yang baharu ini boleh menampung kedatangan pesakit antara 300 hingga 500 sehari.

“Ini bermakna, KKBR boleh menawarkan khidmat kepada lebih 49,000 penduduk sekitar bandar Raub,” katanya dalam satu kenyataan media di Kuantan, hari ini.

Noor Azimi turut memaklumkan KKBR antara lain menyediakan perkhidmatan seperti pesakit luar, farmasi, pergigian dan perkhidmatan sokongan lain seperti kaunseling dan makmal perubatan.

Katanya, klinik itu beroperasi dari jam 8 pagi hingga 5 petang, Isnin hingga Jumaat, kecuali cuti umum.

“KKBR juga menyediakan perkhidmatan x-ray dan ini adalah yang pertama menawarkan (perkhidmatan) x-ray di fasiliti kesihatan kerajaan dalam daerah Raub.

“Jadi, kita harap orang ramai atau penduduk sekitar Raub boleh ke KKBR untuk mendapatkan rawatan dan tidak lagi tertumpu ke Hospital Raub apabila mahu mendapatkan pemeriksaan kesihatan,” katanya. – Malaysiapost

Komen