Op Selamat ke-20 bermula 20 hingga 27 April

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) melaksanakan Op Lancar dan Op Selamat 20 bagi memastikan kelancaran trafik serta penekanan pada pencegahan jenayah pecah rumah menjelang Aidilfitri.

Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, berkata Op Lancar akan dilaksanakan bermula 18 dan 19 April memfokuskan kepada laluan yang dijangka mengalami kesesakan.

Katanya, Op Selamat 20 pula akan dilaksanakan selama tujuh hari bermula 20 April bertemakan ‘Rumah Selamat, Selamat Sampai ke Destinasi’.

“Pengguna jalan raya diminta peka dengan info trafik terkini menerusi saluran rasmi Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM) dan pihak konsesi lebuh raya.

“Pengguna jalan raya boleh bersama-sama menyalurkan sebarang maklumat berkaitan pesalah trafik yang melanggar undang-undang melalui rakaman video atau gambar agar tindakan dapat diambil,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Acryl Sani berkata, polis menggerakkan seluruh jentera PDRM membabitkan elemen kereta peronda (MPV), unit rondaan bermotosikal (URB), rondaan bit, risikan dan operasi yang akan digerakkan secara sistematik.

Beliau, PDRM turut bekerjasama dengan Jabatan Sukarelawan Rakyat Malaysia (Rela) dalam usaha mengurangkan kesesakan trafik terutama di jalan-jalan negeri dan perbandaran.

“Fokus utama operasi ini adalah memastikan aliran trafik lancar, meminimumkan kemalangan, jaminan keselamatan harta benda dan premis kediaman serta menurunkan kadar jenayah pecah rumah semasa perayaan.

“Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) akan memfokuskan mengurangkan kadar jenayah harta benda dengan elemen MPV, URB dan rondaan bit di taman perumahan, premis perniagaan, dan pusat ibadat,” katanya.

Selain itu katanya, pemantauan dari udara menggunakan dron oleh Pasukan Gerakan Udara (PGU) akan dijalankan bagi memantau lokasi panas sering berlaku kesesakan yang sudah dikenal pasti.

“Informasi hasil pemantauan udara akan disalurkan kepada elemen di lapangan untuk tindakan penyuraian trafik.

“PDRM menasihatkan pengguna jalan raya bertimbang rasa dalam pergerakan, sentiasa berhemah, berhati-hati, dan fokus dalam pemanduan agar Aidilfitri dapat disambut dalam kesejahteraan,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights