PM jamin selesaikan isu runtuhan tanah Tasik Kenyir

KERAJAAN berjanji menyelesaikan masalah runtuhan tanah di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu yang sudah berlarutan lebih setahun lalu.

Perkara itu diberi jaminan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berkata, runtuhan tanah disebabkan fenomena banjir luar biasa pada bulan Februari tahun lalu memerlukan permerhatian serius kerana ia melibatkan isu keselamatan rakyat dan harta benda.

“Ada hal baru disebut Menteri Besar Terengganu (Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar) kepada saya iaitu masalah runtuhan (tanah) di Tasik Kenyir.

“Saya akan bincang dengan Ketua Setiausaha Negara (Tan Sri Mohd. Zuki Ali) dan kalau benar ia satu hal mendesak, kita akan segerakan untuk jamin keselamatan rakyat Terengganu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Berbuka Puasa Malaysia Madani di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di Kuala Nerus, Terengganu, hari ini. 

Pada masa sama, Anwar berkata, tindakan kerajaan Perpaduan membatalkan projek tebatan banjir yang dilaksanakan secara runding terus termasuk di Terengganu sebelum ini demi menjamin ketelusan dan mengatasi ketirisan.

Jelasnya, pelaksanaan semula projek itu secara tender terhad yang dapat diselesaikan dalam tempoh tiga bulan telah berjaya memberi penjimatan sehingga RM2 bilion.

“Hasil penjimatan itu, kita berjaya tambah dua lagi projek tebatan banjir iaitu di Sungai Golok, Kelantan dan Johor.

“Tanpa makluman dan fakta tepat, pelbagai tohmahan telah dilemparkan kepada saya dan kadang-kadang ia menyebabkan hubungan Persekutuan dan (kerajaan) negeri menjadi sedikit renggang,” katanya.

Dalam pada itu, Perdana Menteri turut mengumumkan penambahan peruntukan kepada kerajaan negeri Terengganu iaitu sebanyak RM410 juta selain lebih RM100 juta bagi projek pembangunan desa yang disalurkan kepada Kementerian Desa dan Wilayah. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights