Jangan panik! Kerajaan jamin bahan mentah cukup menjelang Aidilfitri

ORANG ramai dinasihatkan agar tidak panik berikutan semua bahan mentah yang dijual di pasaran ketika ini mencukupi bagi menampung keperluan pengguna menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) sebelum ini sudah memberi jaminan mengenai bekalan tersebut mencukupi di pasaran.

“Rakyat dinasihatkan agar tidak panik semasa membeli bekalan apabila bahan mentah seperti ayam, telur dan sayur-sayuran cukup dalam tempoh beberapa hari ini.

“Ayam, telur dan sayur-sayuran ketika ini mencukupi dan rakyat perlu gembira untuk berbelanja pada harga rahmah sempena Hari Raya Aidilfitri ini,” katanya pada sidang media selepas melawat Bazar Ramadan Rahmah Kelantan di Stadium Muhammad IV di Kota Bharu, hari ini.

Mengulas lanjut, Salahuddin memberitahu, rakyat perlu merujuk Skim Harga Maksimum Musim Perayaan Hari Raya Puasa (SHMMP) 2023 untuk memeriksa senarai harga bahan mentah terkawal yang ditetapkan kerajaan.

Jelasnya, jika berlaku kenaikan harga bahan mentah yang melampau, rakyat perlu melaporkan kenaikan itu dengan segera.

“KPDN sentiasa menjalankan penguatkuasaan untuk memantau segala aduan sekiranya terdapat kenaikan harga barangan di pasaran setiap hari.

“Aduan perlu secara spesifik terutamanya melibatkan bahan mentah yang menjadi kegunaan asas rakyat,” katanya. – Malaysiapost

Foto kredit KPDN Kelantan

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights