Lapor polis: ‘Terserah kepada Rais, saya tak campur’ – Ab Rauf

KETUA Menteri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh tidak akan mengarahkan Datuk Rais Yasin untuk membuat laporan polis berhubung dakwaan terlibat dalam skandal rasuah seks yang tular, baru-baru ini.

Ab Rauf berkata, perkara itu hanya dilihat sebagai permainan politik oleh mereka yang masih tidak lagi dapat menerima perubahan politik baharu di bawah kepimpinannya.

“Tiada siapa yang dapat mengesahkan perkara itu benar atau tidak, kalau ia setakat diambil daripada medium media sosial untuk menjatuhkan imej mana-mana tokoh atau individu kepimpinan.

“Ini adalah agenda mereka yang masih tak ‘move on’ dalam politik Melaka yang telah beralih ke arah politik baharu, jadi saya tak nak fikirkan benda sebab saya perlu bekerja mempromosikan dan memajukan Melaka,” katanya.

Beliau juga menegaskan perkara itu tidak sepatutnya dikaitkan mengenai imej kerajaan negeri, kerana ia merupakan provokasi yang dicetuskan oleh musuh politik.

“Sebab apa nak tercalar? Siapa yang bersalah dan betul ke dia (Rais) buat?. Tidak boleh begitu, anda (pemberita) dah ambil provokasi daripada musuh politik, kenalah jadi adil kepada pihak di sini, tiada sebab imej kerajaan negeri ingin dikaitkan.

“Terserah kepada Rais, saya tak campur, terlalu awal pun kalau nak buat provokasi (sokongan anak muda merosot terhadap Umno) tentang isu ini kerana kalau benda itu tohmahan macam mana? Saya dah kena dulu sewaktu jadi Speaker Dewan Undangan Negeri, agenda sama pelakon sama,” katanya.

Terdahulu, media melaporkan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka, Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad mendesak Ab Rauf mengarahkan Rais untuk membuat laporan polis bagi membersihkan namanya.

Mohamad Ali berkata, kontroversi yang sedang melanda Rais itu dilihat bukan sahaja mendatangkan impak negatif buat Umno tetapi memberi kesan terhadap kepercayaan rakyat berhubung kredibiliti kerajaan negeri baharu pimpinan Ab Rauf.

Sebelum ini Rais yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka menafikan dirinya terlibat dengan klip video dan tangkap layar WhatsApp berkaitan skandal rasuah seks melibatkan seorang wanita yang tular. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights