Anwar arah hentikan pemasangan iklan gergasi Malaysia Madani

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mahu dana kerajaan digunakan untuk membina papan iklan gergasi Malaysia Madani.

Serentak dengan itu, Perdana Menteri mengarahkan supaya tiada lagi pemasangan papan iklan Malaysia Madani yang baharu selepas ini kerana ia tidak menunjukkan pendirian sebagai sebuah Kerajaan Madani.

“Dalam perjalanan ke Alor Setar, semalam saya diberitahu tentang ‘billboard’ Anwar dan Madani itu di seluruh negara. Ia tidak dapat persetujuan atau kelulusan daripada saya yang mana saya dah beritahu tak perlu kita belanja untuk (perkara seperti) ini.

“Ia dijawab jabatan berkenaan bahawa peruntukan digunakan adalah peruntukan lama dan oleh kerana pertukaran Perdana Menteri dan kerajaan ia (peruntukan) akan dipindahkan. Saya faham tetapi saya fikir peruntukan itu boleh digunakan untuk yang lain,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika ditemui media di Rumah Terbuka Malaysia Madani di Alor Setar, hari ini.

Anwar menjelaskan, semua papan iklan Malaysia Madani yang sedia ada bagaimanapun boleh dikekalkan.

“Saya tak mahu ia (papan iklan baharu) diteruskan kerana ini tak menunjukkan pendirian Kerajaan Madani. Pegawai-pegawai terlibat itu saya rasakan mereka hanya meneruskan dasar sedia ada, jadi saya tak salahkan.

“Kebetulan kerana saya tak dimaklumkan, jadi saya tak boleh beri keputusan. Sekarang bila sudah dimaklumkan, keputusan saya tak mahu dana kerajaan digunakan untuk buat billboard besar-besar, cukuplah yang ada,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights