Guan Eng gesa tambah baik pengurusan krisis air di Pulau Pinang

Guan Eng gesa tambah baik pengurusan krisis air di Pulau Pinang

PERBADANAN Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) digesa menambah baik pengurusan krisis dan perancangan luar jangka untuk mengurangkan kesan buruk pemotongan air secara tiba-tiba.

Gesaan itu dibuat Pengerusi Kebangsaan DAP Lim Guan Eng yang juga bekas Ketua Menteri Pulau Pinang kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PBAPP, Datuk Jaseni Maidinsa dan pasukannya.

“Terdapat keperluan yang mendesak untuk CEO PBAPP dan pasukannya untuk menambah baik pengurusan krisis dan perancangan luar jangka bagi mengatasi gangguan bekalan air secara tiba-tiba.

“Kerosakan bekalan air di banyak bahagian Pulau Pinang baru-baru ini, telah menyebabkan kesengsaraan kepada ratusan ribu pengguna,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, gangguan bekalan air itu kali ketiga dialami pengguna yang menghadapi pemotongan air secara mengejut sepanjang tahun lepas.

“Walaupun gangguan mendadak dalam bekalan air tidak dapat dielakkan, pengurusan krisis yang betul dan perancangan kontingensi profesional untuk mengurangkan kesan buruk mesti dilaksanakan.

“Punca pemotongan bekalan air terkini adalah disebabkan ketidakupayaan PBAPP untuk mendapatkan dan merawat air dari Sungai Muda, yang membekalkan 80 peratus keperluan air Pulau Pinang.

“Sama ada air sungai Sungai Muda berhampiran benteng sungai Kedah kering kerana sebab yang disengajakan atau tidak, masih belum dapat dipastikan,” katanya.

Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan, turut mempersoalkan mengenai rizab air strategik di Empangan Mengkuang yang mempunyai kapasiti 86,400 juta liter air selepas siap dibesarkan pada 2017.

“Walaupun tiada hujan di Pulau Pinang selama setahun, Empangan Mengkuang yang diperluaskan akan menampung keperluan air Pulau Pinang (20 peratus daripada permintaan air di Pulau Pinang).

“Dengan Empangan Mengkuang ketika ini 88 peratus penuh, ia masih boleh menampung sehingga 380 hari keperluan air Pulau Pinang sebanyak 200 juta liter sehari, iaitu lebih daripada setahun,” katanya.

Beliau berkata, Empangan Mengkuang, sebagai rizab air kecemasan atau kemarau, memberi jaminan bekalan air sekiranya Pulau Pinang menghadapi kemarau yang teruk.

“Masalah yang kita hadapi sekarang bukan kerana tiada hujan di Pulau Pinang tetapi bekalan air mentah terputus secara tiba-tiba di Sungai Muda. Perkara yang tidak dijangka ini telah berlaku berulang kali kebelakangan ini.

“Sekiranya Sungai Muda kering selama beberapa hari, dari manakah kita mendapat 80 peratus keperluan air Pulau Pinang? Di sinilah Empangan Mengkuang dengan 86,400 juta liter air mentah boleh menampung 1,000 juta liter air mentah setiap hari,” katanya.

Beliau berkata, selain itu pembinaan paip baharu yang boleh memindahkan 1,000 juta liter air ke loji rawatan air Sungai Dua juga perlu dilaksanakan.

“Mempunyai bekalan air mentah daripada empangan air tidak mencukupi. Kita mesti mempunyai loji rawatan air yang mencukupi.

“Kemudian stesen pam air yang diperlukan untuk memastikan tekanan air mencukupi untuk mencapai rumah pangsa bertingkat tinggi. Kita juga harus membaiki paip bocor untuk mengelakkan kehilangan air,” katanya. – Malaysiapost

Komen