Nik Nazmi buat laporan polis kes tuduhan palsu RTB

Nik Nazmi buat laporan polis kes tuduhan palsu RTB

PEJABAT Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim membuat laporan polis berkenaan tuduhan palsu, kebocoran maklumat sulit kerajaan dan fitnah, berkaitan projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB), hari ini.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, laporan dibuat atas beberapa akaun Facebook, TikTok dan Telegram, yang didakwa memfitnahnya serta Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berhubung projek berkenaan.

“Ini secara jelas telah mendorong orang awam yang membaca hantaran tersebut, membuat tanggapan bahawa kami menyeleweng dana awam bagi tujuan politik.

“Sehubungan itu, saya berharap pihak polis dapat mengenal pasti dalang di sebalik tuduhan palsu, fitnah dan kebocoran maklumat sulit kerajaan, dengan kadar segera,” katanya dalam kenyataan, malam ini.

Nik Nazmi menegaskan, Kerajaan Perpaduan dan Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, komited terhadap tatakelola baik dan tahap integriti yang tertinggi.

Terdahulu, tular beberapa hantaran dalam aplikasi Facebook, TikTok dan Telegram yang mendakwa kononnya Nik Nazmi dan Anwar, meluluskan projek RTB tanpa melalui proses dan tatacara yang teratur. – Malaysiapost

Komen