Kerajaan belanja RM6.3 juta untuk tiga majlis Rumah Terbuka Aidilfitri

SEBANYAK RM6.3 juta telah dibelanjakan oleh Kerajaan Perpaduan untuk majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia Madani di Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas), Datuk Armizan Mohd Ali berkata, majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia Madani di Kedah bersifat kebangsaan kerana melibatkan jemaah menteri, perwakilan asing serta ketua jabatan kerajaan.

“Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia Madani Kedah sebanyak RM3.1 juta.

“Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia Madani di Kelantan dan Terengganu masing-masing RM1.5 juta,” katanya dalam jawapan bertulis kepada Dewan Rakyat.

Beliau mendedahkan perkara itu sebagai menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Pasir Mas dari PAS, Ahmad Fadhli Shaari yang bertanya kos keseluruhan enam majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Malaysia Madani.

Bagaimanapun dalam jawapan bertulis itu, Armizan hanya memberitahu kos penganjuran di tiga negeri yang dikuasai pembangkang kerana kos penganjuran di Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Selangor ditanggung kerajaan negeri masing-masing.

“Jumlah perbelanjaan ini meliputi semua perkara seperti persiapan tempat, logistik dan perbelanjaan jamuan kepada orang ramai.

“Jumlah kehadiran untuk program di Kedai adalah seramai 25,000 orang. Manakala di Kelantan dan Terengganu adalah 15,000 orang pengunjung di setiap negeri.

“Berbanding pada penganjuran Rumah Terbuka Aidilfitri tahun lalu yang diadakan di Seri Perdana yang menelan belanja RM11 juta dengan kehadiran seramai 70,000 orang,” katanya. – Malaysiapost

Kredit Foto : Daily Express

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights