Pemuda Umno lancar tabung di setiap bahagian untuk Adik Athif

Pemuda Umno lancar tabung di setiap bahagian untuk Adik Athif

PEMUDA Umno akan melancarkan tabung khas di setiap bahagian sayap parti itu bagi mengutip dana untuk membantu bayi berusia 15 bulan, Muhammad Athif Fahri Mohd Farhan yang menderita penyakit genetik ganjil Atrofi Otot Spina (SMA).

Ketua Pemuda Umno, Dr Muhamad Akmal Saleh, berkata beliau mensasarkan setiap bahagian dapat menyumbang sekurang-kurangnya RM1,000 bagi menampung kos rawatan bayi lelaki itu.

“Saya seru 192 Pemuda Umno bahagian untuk melancarkan tabung Adik Athif ini di seluruh Malaysia. Jika satu bahagian dapat (sumbang) RM1,000 ia sudah menjadikan kutipan mencecah RM192,000.

“Kutipan ini bukan disalurkan ke dalam akaun Pemuda Umno Pusat tetapi (tabung) misi rakyat. Jadi, duit yang dikumpul dapat terus bantu adik Athif sesegera mungkin, dalam tempoh dekat,” katanya dalam video yang dikongsi di Facebooknya.

Dalam pada itu, Dr Muhamad Akmal berkata, Pemuda Umno akan mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk menyenaraikan SMA sebagai penyakit ganjil.

“Kita juga mohon KKM untuk memberi bajet lebih kepada Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) membuat kajian penyakit ini.

“Selain itu, kita mohon Kementerian Kewangan membantu keluarga yang ada (anak) penyakit ini diberi bantuan pinjaman tanpa faedah, supaya mereka boleh bayar beransur (kos rawatan) demi kesihatan dan menyelamatkan nyawa,” katanya.

Sementara itu, Dr Muhamad Akmal menyeru semua rakan politik untuk membantu anak yang mengalami penyakit seperti Muhammad Athif.

“Lupakan perbezaan warna parti kita, kerana kini kita mempunyai tanggungjawab yang lebih besar dari warna parti politik kita. Moga Allah memberkati segala usaha kita,” katanya.

Semalam media melaporkan, Dr Muhamad Akmal bersedia menyerahkan gajinya bulan ini untuk dana membantu merawat seorang bayi lelaki yang menderita penyakit genetik ganjil SMA.

Muhammad Athif dikesan menghidap penyakit itu selepas beberapa bulan dilahirkan dan memerlukan suntikan ubat jenis genetik Zolgensma bernilai kira-kira AS$2.1 juta (RM9.28 juta) untuk berpeluang pulih.

Media sebelum ini, melaporkan bapa bayi berkenaan, Mohd Farhan Mohd Sait, 35, berkata, anak bongsunya itu memerlukan RM9 juta untuk kos rawatan penyakit yang dideritainya.

Menurutnya, Muhammad Athif tidak mempunyai banyak masa dan berbaki lapan bulan jangka hayatnya, jika tidak tidak menerima suntikan ubat berkenaan sebelum usia mencapai dua tahun.

Katanya, suntikan ubat genetik Zolgensma diperlukan bagi menghentikan proses kemerosotan fungsi ototnya yang terjejas akibat penyakit itu. – Malaysiapost

Komen