Pendakwaan mohon semua kes Muhyiddin dibicara bersama

PIHAK pendakwaan memohon supaya tujuh kes iaitu empat kes menggunakan kedudukan untuk suapan dan tiga kes pengubahan wang haram yang dihadapi bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dibicarakan secara bersama di Mahkmah Sesyen.

Perkara itu dimaklumkan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin ketika sebutan kes di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi.

Semasa prosiding, Wan Shaharudin, memaklumkan telah memfailkan permohonan itu semalam dan dokumen telah diserahkan kepada pihak pembelaan tertuduh.

Sementara itu, peguam Datuk Hisyam Teh Poh Teik yang mewakili Muhyiddin tidak membantah dengan permohonan pihak pendakwaan untuk semua kes dibicarakan secara bersama.

Selepas mendengar makluman kedua-dua belah pihak, hakim Azura kemudian menetapkan 4 Ogos ini bagi sebutan semula kes.

Pada 10 Mac lalu, Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, atas empat pertuduhan menggunakan kedudukan untuk suapan RM232.5 juta dan dua pertuduhan pengubahan wang haram RM195 juta, tiga tahun lalu.

Mengikut pertuduhan pertama hingga keempat Muhyiddin didakwa sebagai Perdana Menteri dan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) telah menggunakan kedudukannya untuk empat suapan masing-masing RM200 juta, RM1juta, RM19.5 juta dan RM12 Juta yang kesemuanya berjumlah RM232.5 juta.

Ia yang mana kesemua suapan-suapan itu diterima daripada tiga buah syarikat dan seorang individu.

Bagi empat pertuduhan itu, tertuduh didakwa di bawah seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 yang boleh dihukum di bawah seksyen 24(1) Akta yang sama.

Hukuman bagi seksyen tersebut memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana-mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Sementara bagi pertuduhan kelima dan keenam Muhyiddin didakwa atas dua pertuduhan iaitu sebagai presiden parti Bersatu telah menerima hasil daripada aktiviti haram masing-masing RM120 juta dan RM75 juta daripada sebuah syarikat yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank milik parti itu.

Justeru pendakwaan dikemukakan mengikut seksyen 4(1)(b) dibaca bersama seksyen 87(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 (Akta 613) yang boleh dihukum di bawah seksyen 4(1) Akta yang sama.

Hukuman bagi seksyen itu memperuntukkan penjara maksimum 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram atau RM5 juta yang mana yang lebih tinggi jika sabit kesalahan.

Kemudian pada 13 Mac lalu, Muhyiddin sekali lagi didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas satu pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM5juta, tahun lalu. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights