Segera pulihkan daya saing negara

TREND penyusutan nilai ringgit kini berada pada tahap membimbangkan dan memerlukan penerangan serta perhatian rapi semua pihak.

Pengarah Institut Pembangunan dan Kemajuan Inklusif Malaysia, UKM (MINDA- UKM), Prof Tan Sri Dr Noor Azlan Ghazali, berkata kadar tukaran ringgit hari ini mencecah RM4.63/ USD. 

Beliau berkata, daya saing negara juga semakin menurun sekali gus menuntut agar kedudukan ekonomi diberi perhatian yang khusus dan bersungguh-sungguh. 

“Dalam tempoh 13 tahun, kedudukan daya saing Malaysia berganjak dari kelas belasan, ke kelas dua puluhan dan kini kelas tiga puluhan! Ini tanggapan dunia terhadap kita. 

“Penurunan sebegini bukan kejatuhan sementara, bukan bermula dari tahun lepas. Bukan sebab pandemik Covid-19. Ianya bersifat tren jangka panjang menurun yang jelas.

“Petanda yang tidak baik. Semua mesti bertindak bersama. Saya mengangkat perkara ini untuk tindakan kita semua-rakyat, firma dan kerajaan. Tidak kira siapa anda, kita semua bertanggungjawab. Ini negara kita,” katanya dalam kenyataan, hari ini. 

Beliau berkata, pengukuhan daya saing negara sangat penting dan semua pihak akan menanggung kerugian sekiranya negara kita terkeluar dari liga persaingan global. 

Katanya, kini bukan lagi masa berbalah serta saling menyalahkan, tetapi memerlukan tindakan bersungguh dan komited memperbetulkan struktur ekonomi negara dan bukannya sekadar pemulihan.

“Saya mencadangkan kerajaan bentuk kerangka tindakan yang komprehensif. Tindakan secara berasingan, menangani secara rencah masing-masing, tidak berkesan. 

“Kita perlu ‘comprehensiveness of actions’ semua pihak. Saling menyokong. Saya yakin kita belum terlewat dengan syarat bertindak dari sekarang. 

“Apa yang boleh saya dan anda lakukan. Kita sahut seruan Perdana Menteri, mari bersama kita angkat martabat negara. Membina Malaysia Madani yang memberi kesejahteraan untuk semua,” katanya. – Malaysiapost

Kredit Foto : Utusan Malaysia

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights