Erdogan menang Pilihan Raya Presiden Turkiye

PRESIDEN Recep Tayyip Erdogan sekali lagi memenangi pilihan raya Presiden Turkiye, menewaskan ketua pembangkang Kemal Kilicdaroglu dalam undian terakhir semalam dan melanjutkan pemerintahannya kepada dekad ketiga.

CNN melaporkan, Dengan 99.43 peratus undi dikira, keputusan rasmi awal yang diumumkan oleh Majlis Pilihan Raya Tertinggi (YSK) Turkiye menunjukkan Erdogan menang dengan 52.14 peratus undi manakala Kilicdaroglu menerima 47.86 peratus.

Bercakap kepada ribuan penyokongnya di luar kompleks Presiden di Ankara, Erdogan berkata sekarang adalah masa untuk mengetepikan semua perdebatan dan konflik mengenai tempoh pilihan raya dan bersatu di sekitar matlamat dan impian negara.

“Kami bukan satu-satunya pemenang, pemenangnya ialah Turkiye. Pemenang adalah semua bahagian masyarakat kita, demokrasi kita adalah pemenang,” kata Erdogan.

Erdogan berkata antara keutamaan utama kerajaan ialah memerangi inflasi dan menyembuhkan luka akibat gempa bumi dahsyat pada 6 Februari yang meragut lebih 50,000 nyawa di Turkiye dan negara jiran Syria.

Sementara itu bercakap di ibu pejabat partinya di ibu negara Ankara, Kilicdaroglu berkata beliau akan terus berjuang sehingga wujud “demokrasi sebenar” di Turkiye.

“Ini adalah tempoh pilihan raya paling tidak adil dalam sejarah kami… Kami tidak tunduk kepada iklim ketakutan.

“Dalam pilihan raya ini, kehendak rakyat untuk menukar kerajaan autoritarian menjadi jelas walaupun berdepan tekanan,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights