Skim Perubatan Madani bermula 15 Jun ini

SKIM Perubatan Madani bakal memberi manfaat perkhidmatan kesihatan percuma kepada penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) akan mula berkuatkuasa 15 Jun ini di 10 daerah. 

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata, daerah terbabit iaitu Gombak, Hulu Langat, Klang dan Petaling (Selangor), Kuala Lumpur, Kinta (Perak), Timur Laut (Pulau Pinang), Johor Bahru (Johor), Kota Kinabalu (Sabah) dan Kuching (Sarawak).

Sehubungan itu, Dr Zaliha berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM) mengalu-alukan pengamal perubatan swasta umum (GP) untuk menyertai program rintis skim itu .

Beliau berkata, KKM  menjemput GP di lokasi yang terbabit untuk mendaftar sebagai klinik panel Skim Perubatan Madani bermula hari ini.

“Mereka (GP) boleh melayari laman sesawang ProtectHealth di www.protecthealth.com.my/skimperubatanmadani atau menghubungi talian 03-8687 2525.

“ProtectHealth juga akan menganjurkan sesi taklimat dan latihan secara dalam talian kepada GP yang berdaftar untuk penerangan lebih lanjut mengenai skim itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pada pembentangan Bajet 2023 lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan Skim Perubatan Madani sebagai antara inisiatif kerajaan bagi mengatasi isu kesesakan pesakit di hospital kerajaan.

Kerajaan memperuntukkan RM120 juta untuk tujuan itu bagi membantu golongan B40 mendapatkan rawatan perubatan.

Ia bertujuan membantu golongan berkenaan mendapatkan perkhidmatan penjagaan primer akut (rawatan pesakit luar kes-kes akut) di GP berhampiran, sekali gus mengurangkan kesesakan dan waktu menunggu pesakit di kemudahan kesihatan kerajaan. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights