Tindakan kerajaan usir Rainsy tidak wajar, memalukan  – Hassan Karim

AHLI Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan mengusir bekas ketua pembangkang Kemboja, Sam Rainsy yang mengunjungi negara, baru-baru ini.

Pemimpin PKR itu berkata, tindakan mengusir Rainsy dan rombongannya yang singgah untuk menghadiri mesyuarat di ibu negara tidak wajar berlaku dan memalukan kerajaan.

Hassan berkata, beliau kesal dan sedih dengan tindakan menghalau Rainsy yang disifatkan sebagai seorang tokoh pejuang untuk mendemokrasikan Kemboja.

“Hari ini rasa sedih apabila membaca berita bahawa Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) yang katanya menjunjung hak asasi dan demokrasi menghalau Rainsy, tokoh pembangkang Kemboja yang singgah ke negara ini.

“Perdana Menteri rupa-rupanya telah berjanji dengan Hun Sen iaitu Perdana Menteri Kemboja sekarang. Aku setuju tindakan itu kalau penjenayah perang seperti George W. Bush atau Tony Blair yang menghancurkan Iraq dihalau dari Malaysia.

“Tetapi aku tidak setuju kalau tokoh politik pembangkang Kemboja seperti Rainsy yang berjuang untuk perubahan Kemboja secara demokrasi dihalau sebegitu rupa dari bumi Malaysia,” katanya kenyataan, hari ini.

Bekas Pengerusi PKR Johor itu berkata, Malaysia perlu ada dasar luar negara yang progresif, dinamik serta aktif sesuai dengan amalan diplomasi antarabangsa yang berintegriti dan berwibawa.

Kelmarin, Kementerian Luar memaklumkan Rainsy sudah meninggalkan Malaysia kerana kehadirannya tidak berada dalam pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Rainsy dilaporkan datang ke negara ini menggunakan pesawat peribadi dan pasport Perancis, di mana langkah itu dipercayai bagi membolehkannya masuk tanpa penelitian pihak berkuasa Malaysia.

Rainsy dikatakan ingin bermesyuarat di Kuala Lumpur bersama beberapa pemimpin daripada partinya yang diharamkan di Kemboja, namun dihalang berbuat demikian oleh pihak berkuasa negara ini. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights