PRN: Undi pos dibuka 15 Jun

PERMOHONAN undi pos untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri iaitu Kedah, Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan dibuka mulai 15 Jun ini.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Ikmalrudin Ishak, berkata permohonan undi pos bagi semua kategori iaitu Kategori 1A, 1B dan 1C boleh dibuat menerusi pautan https://myspr.spr.gov.my.

Kategori 1A adalah petugas pilihan raya, anggota dan pegawai SPR serta petugas media.

Bagi kategori 1B pula adalah rakyat Malaysia yang tinggal di luar Negara manakala kategori 1C iaitu agensi dan organisasi.

“Anggota polis dan tentera di bawah kategori 1A, kaedah permohonan undi pos dikekalkan secara manual menggunakan Borang 1A yang boleh dimuat turun dari portal https://www.spr.gov.my mulai tarikh sama,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, Borang 1A hendaklah diserahkan kepada pegawai pengurus bahagian pilihan raya pemohon mengundi selepas mendapat perakuan oleh ketua jabatan masing-masing.

“Pemilih yang layak dan berhasrat untuk mengundi secara pos hendaklah mendaftar atau mempunyai akaun MySPR sebelum membuat permohonan undi pos.

“Sehubungan itu, SPR menggalakkan mereka untuk membuat pendaftaran akaun MySPR di pautan https://myspr.spr.gov.my lebih awal bagi membolehkan permohonan segera dapat dilakukan apabila tempoh permohonan undi pos dibuka kelak selain mengelakkan sebarang masalah sekiranya pendaftaran akaun MySPR pada saat akhir,” katanya.

Ikmalrudin berkata, tarikh tutup permohonan undi pos bagi kategori 1A adalah tiga hari sebelum hari penamaan calon, kategori 1B tiga hari selepas mesyuarat khas dan enam hari selepas mesyuarat khas bagi kategori 1C.

Tambahnya, tarikh mesyuarat khas urusan PRN Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-15 bagi penetapan tarikh penting termasuk tarikh tutup permohonan undi pos dalam dan luar negara akan dimaklumkan kelak.

“Untuk penghantaran kertas undi pos kepada Pengundi Tidak Hadir (PTH) Luar Negara, SPR menyeru kepada semua PTH Luar Negara untuk menghubungi SPR bagi menyemak alamat luar negara yang disimpan dalam rekod SPR serta mengemas kini alamat tersebut sekiranya telah berpindah atau kembali ke Malaysia.

“PTH Luar Negara berkenaan boleh menghubungi talian 03-8892 7218 atau e-mel ke pthluarneg[email protected] selewat-lewatnya pada 23 Jun ini,” katanya.

PRN di enam dijangka akan diadakan serentak walaupun pembubaran di negeri terbabit mempunyai tarikh yang berbeza. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights