Arafat menang saman fitnah terhadap bekas pemimpin PKR

AHLI Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kinta, Muhamad Afarat Varisai Mahamad memenangi kes saman fitnahnya terhadap bekas pemimpin PKR, R Segar.

Keputusan diputuskan Hakim Mahkamah Tinggi Ipoh, Bhupindar Singh Gurcharan Singh Preet pada 22 Mei lalu.

Menerusi perintah meterai dikeluarkan hari ini, Segar selaku defendan diarah membayar ganti rugi kepada Muhamad Afarat sebanyak RM150,000, lapor Sinar Harian.

Defendan turut diperintah menerbitkan permohonan maaf serta memadam semua pernyataan tidak benar dan berunsur fitnah yang telah diterbitkan di mana-mana media sosial.

Muhamad Arafat ketika ditemui media berpuas hati dengan keputusan itu dan berharap tiada mana-mana pihak membuat fitnah dengan tujuan menjatuhkan reputasinya.

“Keputusan ini juga secara tidak langsung membersihkan nama parti dan Perdana Menteri selaku presiden kerana sebelum ini dikatakan saya menerima wang itu melalui parti,” katanya.

Naib Pengerusi PKR Perak itu menjelaskan, tuduhan fitnah ke atasnya dibuat pada November 2021 antaranya melalui perkongsian video di media sosial.

Katanya, dalam kenyataan fitnah itu, pihaknya dituduh menyalahguna wang kerajaan RM40,000 ketika Covid-19 selain menerima dana berjumlah RM450,000 daripada PKR dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku presiden.

“Saya juga dituduh tidak menunaikan janji kepada pengundi Hulu Kinta. Mengambil kira tuduhan itu saya telah failkan saman terhadap beliau,” katanya. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights