Malaysia hampir ke arah rusuhan seperti 13 Mei – Kit Siang

PEMIMPIN veteran DAP Lim Kit Siang memberi amaran negara sedang menuju ke arah rusuhan kaum seperti mana yang berlaku lebih lima dekad lalu.

Beliau turut mengingatkan Perlembagaan Persekutuan menjamin kesaksamaan semua kaum termasuk tidak menghalang bukan Melayu memengang jawatan tertinggi negara.

“Selepas 54 tahun, Malaysia semakin hampir-hampir ke arah tepian sebuah lagi rusuhan 13 Mei 1969,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainuddin yang mengutuk penangkapan dan pendakwaan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor semalam.

“Bolehkah semua parti politik dan calon dalam pilihan raya enam negeri pada 12 Ogos membuat pengisytiharan bahawa mereka tidak mahu rusuhan 13 Mei 1969 berulang di Malaysia dan menegaskan relevannya prinsip membina negara yang terkandung dalam Rukun Negara demi sebuah Malaysia yang majmuk?” soalnya.

Semalam, Hamzah menyifatkan tuduhan hasutan yang dikenakan terhadap Muhammad Sanusi sebagai pendakwaan terpilih, mencerminkan pendirian pemimpin pembangkang lain.

Muhammad Sanusi ditangkap pada awal pagi semalam oleh kira-kira 20 anggota polis, sebelum didakwa beberapa jam kemudian berkait ucapannya yang mempersoalkan prestasi menteri besar Selangor dan pelantikannya, di samping mempersoalkan kredibiliti Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Sementara itu, Kit Siang dalam kenyataannya turut mengingatkan, Perlembagaan tidak melarang bukan Melayu menjadi perdana menteri, dan menambah pemimpin pengasas terdahulu tidak mempunyai masalah dengan senario sedemikian.

Bagaimanapun, beliau berkata soal sama ada bukan Melayu akan memegang jawatan tertinggi di Malaysia seperti mana Barack Obama menjadi presiden kulit hitam pertama di Amerika Syarikat pada 2008, merupakan isu berasingan.

“Saya tidak fikir akan melihat seorang bukan Melayu menjadi perdana menteri dalam hidup saya mahupun hidup anak-anak saya,” kata Lim.

“Dengan kejayaan bersejarah Obama, ramai rakyat Malaysia bertanyakan sama ada Cina, India, Kadazan atau Dayak boleh menjadi perdana menteri Malaysia walaupun Perlembagaan amat jelas bahawa mana-mana warganegara Malaysia, tanpa mengira kaum atau agama, boleh menjadi perdana menteri,” tambahnya.

Dalam pada itu, katanya hubungan kaum Malaysia “semakin merosot” tahun ini, dan berkata Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 12 Ogos nanti akan menunjukkan sama ada Malaysia boleh kembali kepada “prinsip asal bina negara untuk sebuah Malaysia majmuk”. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights