PRN : BN tanding 108 kerusi – Zahid

BARISAN Nasional (BN) akan bertanding 108 daripada 245 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos ini.

Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata gabungan parti itu menampilkan sebanyak 63 peratus calon muka baharu, dengan hanya 18 peratus dalam kalangan penyandang.

“Sementara 20 peratus lagi terdiri daripada mereka yang pernah bertanding, tetapi mahu menawarkan diri mereka semula.

“Ia sebagai bukti kesinambungan muka baharu dan lama, kita juga tidak lupakan calon wanita, di mana cukup ramai calon dalam kalangan itu.

“Begitu juga pemuda dan bekas pemuda dan puteri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pengumuman Calon Barisan Nasional Pilihan Raya Negeri ke-15, di di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia (WTC), Kuala Lumpur malam ini.

Ahmad Zahid berkata, BN turut menampilkan sebanyak 87 peratus calon yang memiliki kelayakan akademik di peringkat pengajian tinggi.

Sementara itu, pengumuman malam ini menyaksikan BN menampilkan calon daripada Umno berikutan parti komponennya MIC dan MCA mengambil keputusan untuk tidak bertanding pada 12 Ogos ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian PRN di Kedah, Kelantan, Terengganu, Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan pada 12 Ogos, penamaan calon pada 29 Julai, manakala pengundian awal pada 8 Ogos.

PRN 2023 ini membabitkan 36 DUN di Kedah; Kelantan (45); Terengganu (32); Pulau Pinang (40); Selangor (56) dan Negeri Sembilan (36). – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights