Mahkamah benar perintah injunksi sementara larang Sanusi cakap isu moral Anwar

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, memperoleh perintah injunksi interim terhadap Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor bagi menghalang Menteri Besar Kedah itu daripada terus mengeluarkan kenyataan mengaitkannya dengan perlakuan tidak bermoral.

Perintah injunksi itu adalah berkaitan saman fitnah difailkan Anwar terhadap Sanusi pada 13 Disember tahun lalu berhubung dakwaan ucapan yang mengaitkannya dengan perlakuan tidak bermoral dalam satu kempen ceramah ‘Jelajah PN Best Tambun’.

Dalam keputusan yang dibuat melalui permohonan secara ex-parte semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Alor Setar, Mahazan Mat Taib, memerintahkan Muhammad Sanusi untuk tidak mengeluarkan, mengulangi, dan menerbitkan kenyataan berkaitan dengan saman fitnah yang difailkan Anwar, lapor Berita Harian.

Hakim juga memerintahkan Sanusi perlu mematuhi perintah injunksi itu dengan serta merta selepas perintah berkenaan disampaikan kepadanya.

Peguam Anwar, Datuk SN Nair, berkata kes saman terbabit masih menunggu pendengaran, walaupun begitu Muhammad Sanusi masih mengulangi kenyataan fitnah yang serupa berkaitan dengan perbicaraan jenayah Anwar yang lalu.

Beliau berkata, ia diulangi Sanusi dalam dua ceramah di Jelajah PN Best Negeri Sembilan pada 18 Mac lalu di Nilai, Negeri Sembilan; dan Jelajah Selangor Baharu – Selayang pada 11 Julai lalu di Selayang, Selangor.

Katanya, perintah injunksi interim terbabit difailkan Anwar semalam dan didengar pada hari sama di hadapan Mahazan yang memberikan perintah melalui aplikasi Zoom, dan ia diserahkan kepada peguam Muhammad Sanusi hari ini. – Malaysiapost

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights