Misteri ribuan bangkai ikan terapung

PENGUSAHA chalet dan nelayan, di sini, bingung melihat ribuan bangkai ikan terapung di perairan Teluk Bahang, sejak tiga hari lalu.

Pengusaha chalet yang hanya mahu dikenali sebagai Pak Atan, 65, berkata beliau menyedari insiden itu pada Sabtu lalu apabila hampir 15 kilogram (kg) ikan di dalam bubu yang dipasangnya didapati mati.

Katanya, beliau menahan ikan dalam bubu berhampiran chalet untuk dijual kepada pengusaha restoran serta peniaga kecil, bagi menjana pendapatan sambilan.

Pak Atan mendakwa, ia adalah kali pertama kejadian seumpama itu berlaku sejak beliau mengusahakan chalet di kawasan berkenaan kira-kira 20 tahun lalu.

“Pada mulanya, saya menyangka air di sekitar perairan ini dicemari racun sehingga menyebabkan semua ikan di dalam bubu itu mati, sebelum diberitahu rakan nelayan bahawa ribuan ikan didapati terapung di permukaan laut.

“Saya berputih mata apabila lebih 20 kilogram ikan, termasuk kerapu, di dalam bubu mati yang kesemuanya dianggarkan bernilai kira-kira RM2,000,” katanya ketika dihubungi BH Online. 

Mengulas lanjut, Pak Atan berkata, beliau percaya keadaan itu berlaku akibat kekurangan oksigen di laut dan bukan pencemaran racun.

Beliau mendakwa, kawasan perairan yang terjejas dengan kejadian itu meliputi sekitar Teluk Bahang hingga ke Monkey Beach dan Teluk Kampi yang mengambil masa lebih 40 minit perjalanan menaiki bot.

“Antara hidupan laut yang mati ialah ikan kerapu, pari, sembilang, senangin, ketam, selar dan kerisi. 

“Lebih membimbangkan ialah bangkai ikan terbabit hanyut ke pantai, sebagai contoh ikan cuka yang mempunyai duri dan ia berbahaya kepada pengunjung yang bermandi-manda,” katanya.

Difahamkan, permukaan air di kawasan yang terjejas itu bertukar kepada warna seperti merah jambu, dan didakwa juga pernah berlaku pada April lalu tetapi tidak ketara.- Malaysiapost

Kredit Foto : Berita Harian

Artikel Terbaharu

Artikel Berkaitan

Verified by MonsterInsights